Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamuda binlerce sözleşmeli personel görev ifa etmektedir. Son alımlarla beraber görev yapan 3+1 sözleşmeli personel sayısı artmakta ve bu statüde çalışan memurlar tarafından sitemize yıllık izin konusunda onlarca soru gelmektedir. 4 b sözleşmeli personelin izin hakları nelerdir? yıllık izin hakları var mı? 4 b sözleşmeli personel yıllık izin süresi kaç gündür? gibi başlıca gelen sorular en çok merak edilen konular arasında Bizde bugünkü yazımızda, 4 b sözleşmeli personelin izin hakları konusunda senelik izin yani yıllık izin de denilen haklarıyla ilgili detaylı bilgi aktarmaya çalışacağız.

6 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esas'larda değişiklik yapılmıştır.

Esasların 9'uncu maddesinde yapılan düzenleme şu şekildedir:

"Sözleşme döneminde kullanılmayan izinler, sözleşmenin devamı halinde müteakip sözleşme döneminde kullanılabilir. Cari sözleşme dönemi ile bir önceki sözleşme dönemi hariç, önceki sözleşme dönemlerine ait kullanılamayan izin haklan düşer."

Esas'lara eklenen geçici 22. maddeyle de, sözleşmeli personelin, 2020 yılma ait yıllık izin hakkının kullanılamayan kısmının 2021 yılına devredildiği belirtilmiştir.

4 b sözleşmeli personeller 657 sayılı Devlet memurları kanunun 4. Maddesinin B bendine göre, sözleşmeli olarak görev yapan, işçi sayılmayan kamu personelleridir. Aslında sözleşmeli personel de, memurlar gibi, 657 sayılı kanuna tabidir. Birçok yönden memurlar ile aynı haklara sahiptir. Bazı personel birimi yöneticilerinin bu düzenlemeden haberdar olmadığı ve sözleşmeli personelin yıllık izinlerinin devir olmayacağını söyledikleri ifade edilmektedir.

6 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme çok açık olup, hem kullanılmayan 2020 yılı izinlerinin 2021 yılı içinde kullanılması hem de 2021 yılı izinlerinden kullanılmayanların 2022 yılı içinde kullanılması mümkündür.

4 B SÖZLEŞMELİ PERSONEL YILLIK İZİN HAKKI

4 b sözleşmeli personelin yıllık iznini göreve başladıktan 1 yıl sonra hak edecektir. Tarafımıza sorulardan biride kaç gün yıllık izin hakkı olduğu yönündedir. Sözleşmeli personellerde memurlar gibi 1 ila 10 yıl arasında 20 gün yıllık iznine sahiptir. 10 yılı dolduran sözleşmeli personelin izin hakkı 30 güne çıkar.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL YILLIK İZİN DEVREDER Mİ?

6 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme çok açık olup, hem kullanılmayan 2020 yılı izinlerinin 2021 yılı içinde kullanılması hem de 2021 yılı izinlerinden kullanılmayanların 2022 yılı içinde kullanılması mümkündür.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberlerin tüm hakları saglikpersoneliHABER.NET'e www.saglikpersonelihaber.net ) aittir. www.saglikpersonelihaber.net şeklinde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak linki gösterilmeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Editör: Haber Merkezi