Kamu Denetçiliği Kurumu, yapılan başvuru üzerine, Ankara’da bir aile sağlığı merkezinde sözleşmeli çalışan hemşirenin, doğum öncesinde ve sonrasında kullandığı izinler nedeniyle maaşından 15.950 liralık yapılan kesinti hakkında önemli bir karara imza attı.

Sözleşmeli hemşire, maaşından yapılan 15.950 TL kesintinin haksız olduğunu, ücretli izin hakkının anayasal bir hak olduğunu, hukuki anlamda her türlü izin kullanımının ücretli olması gerektiğini savunarak Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.

Sözleşmeli hemşire, aile hekimliği kanunu ve yönetmeliklere aykırı biçimde maaşından kesinti yapıldığını iddia ederek söz konusu idari işlemin hukuki olmadığını savunarak, maaşından yapılan kesintinin iadesi için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.

'HUKUKA AYKIRI'

Başvuruyu inceleyen KDK, başvurucunun maaşından kesinti yapılmasının hukuk ve hakkaniyete aykırı olduğu sonucuna vararak kesinti işleminin iptal edilmesi yönünde Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne tavsiye kararı gönderilmesini kararlaştırdı.

Kurumun kararında, aile sağlığı merkezi çalışanlarının izin sürelerinin sözleşmeli personele ilişkin izin süreleri kapsamında belirlenmesi gerektiği, ilgili mevzuatta da doğum yapan sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle ücretli doğum izni verileceğinin hüküm altına alındığı ifade edildi.

Başvurucunun Eylül-Aralık 2021’de izin kullandığı bildirilen kararda, “Sözleşmeli personelin kullandığı izin için ücretli izin verilmesi gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, ilgili idarenin başvuranın maaşından kesinti yapması yönünde yapılan işleminin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.” tespitine yer verildi.