Sağlık Bakanlığı genel yazısı ekindeki form incelendiğinde görülecektir ki Covid-19 nedeniyle iş gücü kaybı yüzde 60 ve üzerine ulaşmış kişiler bakımından işlem yapılacağı ve formun bu amaçla doldurulması gerektiği anlaşılmaktadır.

17 Aralık 2020'de yayınlanan bakanlık genelgesi ile corona meslek hastalığı kabul edilse de ilgili formda çalışanları düşündüren sorular var. Örneğin siz hasta olduğunuzda işyerinizde hastalanan başka personel olup olmadığını soruyor ki burdan hala bir illiyet bağı kurma arayışının devam ettiğini açıkca gorebiliyoruz. Bir sağlık çalışanı ile corona arasında illiyet bağı yüzde yüzdür.Çünkü her hastalanan coronalı vatandaş sağlık kurumlarına gidiyor ve orda da sağlıkçılar çalışıyor, ne kadar korunsak da maruz kaldığımız virüs yükü nedeniyle sağlık çalışanları hasta oluyor.

Sağlık çalışanı arkadaşlarımızın hak kaybına uğramaması için yapması gereken işlemleri bir kez daha tekrarlamakta fayda vardır.

1- Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının görev yaptıkları yer fark etmeksizin daha önceden gönderilen SGK bildirim dilekçesini doldurarak iş kazası ve meslek hastalığı bildiriminde bulunmaya devam etmesi,

2- Covid-19 biriminde veya Covid-19 için hizmet veren herhangi bir yerde çalışıp enfekte olan ve tedavisi hastanede süren sağlık çalışanlarının genel yazı ekindeki formu doldurması gerekmektedir. Bu formla birlikte talep dilekçesi vererek hastalıklarının meslek hastalığı ve malullük yönünden değerlendirilerek iş gücü kaybı belirlenmesi için talepte bulunmalılar.

3- Covid-19 biriminde veya Covid-19 için hizmet veren herhangi bir yerde çalışan sağlık çalışanlarından yaşamını yitirenlerin yasal mirasçılarının genel yazı ekindeki formu doldurarak, yaşamını yitiren sağlık emekçisinin vazife malulü sayılmasını talep etmeleri gerekmektedir.

4- Doğrudan doğruya Covid-19 birimi veya Covid-19 hizmeti veren herhangi bir yerde çalışmayıp ancak diğer sağlık hizmeti verirken Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının tedavilerinin hastanede yapılması halinde, bu arkadaşlarımızın da genel yazı ekindeki formu doldurarak meslek hastalığı ve malullük bakımında iş gücü kaybının tespitini talep etmeleri gerekmektedir.

5- Yaşamını yitiren sağlık çalışanlarından Covid-19 tanısı resmi olarak konmayıp bulaşıcı hastalık tanısı konanların mirasçılarının da mutlaka genel yazı ekindeki formu doldurmaları gerekmektedir.

6- Covid-19 nedeniyle hastaneye yatıp ağır semptom geçiren ve resmi olarak Covid-19 tanısı konmayan arkadaşlarımızın da mutlaka genel yazı ekindeki formu doldurarak meslek hastalığı ve malullük yönünden iş gücü kaybının tespitini talep etmeleri gerekmektedir.