(HAK-İŞ) ÖZ SAĞLIK-İŞ SENDİKASI tarafından yapılan açıklamada;

YARGITAY 22.HUKUK DAİRESİNDEN NİHAİ KARAR

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI İŞLETMELERİNDE SAĞLIK İŞ KOLUNDA ÇALIŞAN İŞÇİLER ADINA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA YETKİSİ (HAK-İŞ) ÖZ SAĞLIK-İŞ SENDİKASINA VERİLDİ

T.C. Sağlık Bakanlığı ve bağlı işyerlerinde, sağlık iş kolunda çalışmakta olan işçiler adına imzalanacak olan 01.01.2019-31.12.2020 yürürlük süreli İşletme Toplu İş Sözleşmesi yetkisi, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından kesin karara bağlanarak sendikamıza verildi.

Kararın öncelikle işçi kardeşlerimiz ile her daim desteklerini bizlerden esirgemeyen Konfederasyonumuz HAK-İŞ’ e hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

Sağlık ve Sosyal Hizmet işçilerinin tamamına hizmet veren, üyelerinin ‘‘iş ve sosyal hayat’’ tan kaynaklanan hakları için öncü rolünü üstlenen, yenilikçi ve dinamik sendikacılık anlayışımıza ve misyonumuza inanarak, bizlere güvenerek yetkiyi almamızda en büyük pay sahibi olan üyelerimize, hukukçularımıza, il başkanlarımıza, temsilcilerimize, sendika personellerimiz ve uzmanlarımıza ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Kararın taraflara tebliğinden itibaren T.C Sağlık Bakanlığı ile İşletme Toplu İş Sözleşmesi yapmak üzere gerekli çalışmalar derhal başlatılacak olup, yapılan/yapılacak çalışmalar üyelerimiz ve teşkilatımız ile koordineli bir şekilde yürütülerek paylaşılacaktır.

SAĞLIK BAKANLIĞINDA ÇALIŞAN İŞÇİLER BİR BÜTÜNDÜR BÖLÜNÜP PARÇALANAMAZ

Saygılarımızla    
Öz Sağlık-İş Sendikası
Yönetim Kurulu   

Davayla ilgili Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada;

Değerli Çalışanlarımız ve Üyelerimiz;

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile kadroya geçen işçilerimize ilgili kanuna göre 2019 - 2020 yılı kamu toplu iş sözleşmesi 31.10.2020 tarihine kadar uygulanmayacak olmasına rağmen çoğunluk sayısına dâhil edilerek, sadece 200 eski kadrolu üyesi bulunan diğer sendikaya bu dönem için yetki verilmesine hükmetmiştir. Karar yanlışta olsa saygı duymak durumundayız. Tüm işçilerimize hayırlı olsun.
6356 sayılı sendikalar kanununu sözleşmeden yararlanma başlıklı 39. maddesine göre; “işçilerimizin yapılacak yeni toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren yararlanabilmesi için, sözleşmenin imza tarihinden önce taraf sendikaya üye olmaları yeterli olacaktır.”
Üyelerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için; toplu iş sözleşme imza tarihinden önce tüm üyelerimize ve çalışanlarımıza gerekli bilgilendirme ve yönlendirme sendikamız tarafından yapılacaktır.

Unutulmamalıdır ki;

Bu yetki kararı ile yapılacak kamu toplu iş sözleşmesi (sağlık bakanlığındaki sadece eski kadrolu işçi ve 2019 yılı içerisinde İŞKUR aracılığı ile işe başlayan işçilerimize) uygulanacaktır.

696 SAYILI KHK İLE KADROYA GEÇEN İŞÇİLERİN DİKKATİNE!!!

Sağlık Bakanlığında, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında ve üniversite hastanelerinde çalışan 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerimizin 31.10.2020 tarihine kadar herhangi bir hak kaybı olmayacağı için siz yelerimize bu yetki kararı neticesinde yapılacak istifa çağrılarına ve yapılacak algı operasyonlarına karşı, üyelerimizin temkinli ve çok dikkatli olması gerekmektedir.

Bundan Sonraki Süreçte;

Sağlık Bakanlığındaki sadece eski kadrolu işçi ve 2019 yılı içerisinde İŞKUR aracılığı ile işe başlayan işçilerimizin, kamu toplu iş sözleşmesi farklarını alındıktan sonra, dayanışma aidatı vermek sureti ile hak kaybı yaşamadan sendikamıza yani gerçek yuvalarına dönmeleri için, sendikamızın kapıları tüm çalışanlarımıza ve üyelerimize daima açık kalacaktır.
Çünkü 01 Eylül 2020 tarihinde 2021-2022 dönemi toplu iş sözleşmesi için yeniden çoğunluk tespiti yetki başvurusu yapılacaktır.

1961 yılından bu yana sendikalı olsun olmasın tüm çalışanlarımızın hep işçimizin yanında durduk, bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz.

2020 yılı yeni dönem çoğunluk tespit döneminde tekrar sizlerle birlikte omuz omuza mücadele etmeye davam edeceğiz.

Bugüne kadar sendikamıza inanıp, güvenen ve bizleri yalnız bırakmayan tüm işçi kardeşlerimize teşekkür ederiz.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası

Sağlık işçileri Sendikası Genel Sekreteri Doğan Kılıç'ın Yaptığı Paylaşımda İse;

SAĞLIK BAKANLIĞINDA ÇALIŞAN ESKİ İŞÇİLERİMİZ,BELEDİYELERDEN GEÇEN İŞÇİLERİMİZ VE İŞKUR ÜZERİNDEN ATANAN KADROLU İŞÇİLERİMİZİN DİKKATİNE “

Değerli işçi kardeşlerim
Bu gün yayınlanan Yargıtay kararı İle
01.01.2019 -31.12.2020 yıllarını kapsayacak toplu iş sözleşme yapma yetkisini malum sendikaya verilmiştir.
Siz değerli üyelerimize Yapmış olduğumuz toplantılarımız ve yazışmalarımızda belirttiğimiz gibi toplu iş sözleşmesini yargıtayın yetki vereceği sendikanın yapacağını hangi sendikaya üye olursanız olun sözleşmenin imza tarihinden önce üye olmanız durumunda gecikme dışında hiçbir hak kaybınızın olmayacağını belirttik.

6356 sendikalar ve toplu iş sözleşme kanununa göre Yenisi yapılıncaya kadar eski sözleşmenin tüm hakları geçerli olduğu sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihleri arasında çalışan tüm arkadaşlar haklarını alacak ve hak kaybı asla olmayacaktır.

Sağlık Bakanlığında yeni yetki süreci 2020 Eylül ayında başlayacaktır.Bu süreçte yine yeniden sizler ile beraber sözleşme yaparak hep birlikte yeni kazanımlar elde ederek devam edeceğiz