Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvuran 696 KHK’lı işçi, otizmli bir çocuğu bulunduğunu, Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde çocuğunun tedavisinin yapılamadığını, bu sebeple periyodik olarak İstanbul’a gitmek durumunda kaldığını, 5620 sayılı Kanun kapsamında çocuğunun tedavisinin daha sağlıklı yürütülmesi için Sakarya İli’nde bir devlet hastanesine naklinin yapılmasını talep etmiştir.

SAĞLIK BAKANLIĞI ‘NAKİL HAKKI YOK’ DEDİ

Sağlık Bakanlığı’ndan KDK’ya gönderilen yazıda; başvuranın işçinin, 696 KHK’da sürekli işçi kadrosuna geçiş yapan işçilerin nakillerini düzenleyen bir hususa yer verilmemesi sebebiyle naklinin mümkün olmadığı ifade edildi.

375 SAYILI KHK’DA NAKİL DÜZENLEMESİ YER YOK

KDK, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin, idarelerde hizmet alımı sözleşmesi kapsamında çalışan geçici personelin, belirli şartları taşıması durumunda sürekli işçi olarak istihdam edilmesini düzenlediğini belirterek mezkur kararnamede işçilerin nakil haklarını düzenleyen bir hüküm bulunmadığına dikkat çekti.

Ayrıca 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5. Fıkrasında, bu kanun hükmünde kararname kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilenlerin daha önce çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde, ihalede belirlenen hizmeti yürütmek üzere istihdam edileceğinin hüküm altına alındığı vurgulandı.

5620 SAYILI KANUNDA NAKİL HAKKI VAR!

Kamu Denetçiliği Kurumu, Elbistan Devlet Hastanesi’nde çalışan işçinin durumunu 5620 sayılı Kanun açısından da inceledi.  

Bu inceleme sonucunda KDK şu karara varmıştır: “Elbistan Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı teşkilatı içerisinde yer alan bir kamu hastanesidir. 5620 sayılı Kanun idarelerin sürekli işçi kadrosunda çalışan işçilerin, bakmakla yükümlü oldukları engelli çocuklarının tedavileri için kurum içi yer değiştirme taleplerinin kadro imkânları ve teşkilat yapılarını dikkate alarak karşılaması hükmünü amirdir.”

“Bu kapsamda, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan geçiş düzenlemesinde her ne kadar işçilerin nakil talepleri ile ilgili bir düzenleme yer almasa da, söz konusu madde uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçirilen engelli veya bakmakla yükümlü olduğu eşi veya birinci derecede kan hısımlarından birisi engelli olan işçilerin nakil taleplerinde 5620 sayılı Kanun’un 5 numaralı paragrafta yer verilen hükmünün yer aldığı tespit edilmiştir.”

“375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yer değiştirmeye ilişkin hususlar belirtilmese de 5620 sayılı Kanun’da kamuda çalışan sürekli işçilere, kendilerinin, eşlerinin yahut birinci derecede kan hısımlarının engel durumları sebebiyle yer değiştirme taleplerinin, kamu kurum ve kuruluşları tarafından teşkilat yapıları ve kadro imkanları değerlendirilerek yerine getirilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu durumda teşkilat yapıları ve kadro imanları yer değiştirme talebini mümkün kılan idareler için mezkur hüküm idarelerin bağlı yetkisi çerçevesinde değerlendirilmelidir. Bu itibarla başvuranın talebinin çalıştığı kurum olan Sağlık Bakanlığı’nca teşkilat yapısı ve kadro imkanları çerçevesinde değerlendirilerek bir işlem tesis edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.”

Sonuç olarak Kamu Denetçiliği Kurumu, başvuranın işçinin oğlunun tedavisi için 5620 sayılı Kanun kapsamında yer değiştirme talebinde bulunduğunu, İdarenin bu talebi, taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçişini düzenleyen KHK’da yer değiştirmeye ilişkin bir hüküm bulunmaması sebebiyle reddettiğini, bu red işleminin hakkaniyet ölçütü ile bağdaşmadığı hatırlattı.

Kamu Denetçiliği Kurumu, engelli yakını bulunan sürekli işçilerin 5620 sayılı Kanun kapsamında tayin ve nakil hakkına sahip olduğuna dikkat çekerek bu yönde işlem yapılmasını istedi.