Lisans Tamamlayan Sağlık Personelinin Maaşı Ne Kadar Artar?

Genelde maaş ve emekli ikramiyesi artışı için tercih nedeni olan bu programları bitirince maaşa ne kadar yansıdığı hep merak konusu olmuştur. 

Önlisans mezunu bir sağlık personeli ile Lisans mezunu bir sağlık personeli arasında maaş kalemlerinde iki unsurda farklılık vardır. Bu kalemler;

  1. Özel Hizmet Tazminatı
  2. Ek Gösterge

Temmuz 2021 itibariyle Önlisans mezunu bir sağlık personeli özel hizmet tazminatı olarak 1.537,26 TL alırken, Lisans mezunu bir sağlık personeli ise 1.656,83 TL almaktadır. Fark: 119,57 TL'dir. (Derece Kademe 1-4 arası alınmıştır.)

Ek Gösterge kaleminde ise; Temmuz 2021 itibariyle Önlisans mezunu bir sağlık personeli ek gösterge olarak 395,55 TL alırken, aynı kalemde Lisans bitiren sağlık personeli 539,39 TL almaktadır. Fark: 143,84 TL'dir. 

Ek gösterge ve özel hizmet tazminatı açısından toplamda oluşan fark ise: 119,57 TL + 143,84 TL = 263,41 TL'dir. 

ÖNLİSANSTAN LİSANS  TAMAMLAMA
ÖZEL HİZMET TAZMİNATI AÇISINDAN FARK TABLOSU
DERECELER ÖNLİSANS LİSANS ÖNLİSANSTAN LİSANS
KADEME ÖZEL ÖZEL FARK
1-4 90 97 7
5-12 88 94 6

EK GÖSTERGE AÇISINDAN FARK TABLOSU
DERECELER ÖNLİSANS LİSANS ÖNLİSANSTAN LİSANS
KADEME     FARK
1 2200 3000 800
2 1600 2200 600
3 1100 1600 500
4 800 1500 700
5 1200 1200
6 1100 1100
7 900 900
8 800 800

1. Derecede Önlisanstan Lisans Tamamlayan bir personelin artışı (gelir vergisi %20den hesaplanmıştır).

Derece kademe artışları intibak bakanlıktan yapıldığı için uzun sürmekte  derece artışlarındada ekstradan bir artış olacaktır.

Terfi tarihinden itibaren artışlar personele yansıyacaktır.

Derece kademe  artışı olarak genelde 1 derece 2 kademe şeklinde artış olmaktadır.

ÜST ÖĞRENİM OLMAYAN LİSANS BİTİRMENİN YARARI?

Önlisans mezunu memurların, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan alanlarda lisans mezunu olmaları, maaş unsurlarında herhangi bir değişiklik yaratmamakla birlikte memur için sağladığı bazı yararlar da vardır.

DERECE/KADEMEYE ETKİSİ NASIL OLUR?

2 yıllık önlisans mezunu herhangi bir ünvanda görev yapan memurlardan, mesleki yani teknik, sağlık veya dini niteliği taşımayan bir lisans programını tamamladıklarında, derece ve kademe olarak herhangi bir değişiklik olmaz. 

Üst öğrenimi tamamlayan memurlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12/d maddesine göre intibak yapılmak suretiyle kazanılmış hak aylığı bakımından derece/kademe belirlenmekle birlikte, önlisans mezuniyeti üzerine mesleki olamayan alanlarda lisans eğitim yapılmış olması, ilgililerin memuriyete başlama tarihi ve hizmet sürelerinden kaynaklı istisnai durumlar haricinde, bulundukları kademe ve derecelerde değişikliğe neden olmayacaktır.

BORDRO KALEMLERİ OLAN, EK GÖSTERGE-ZAM VE TAZMİNATLAR İLE EK ÖDEMEYE ETKİSİ OLUR MU?

2 yıllık önlisans mezunu herhangi bir ünvanda görev yapan memurlardan, mesleki yani teknik, sağlık veya dini niteliği taşımayan bir lisans programını tamamladıklarında, ek göstergeleri, ek ödemeleri, zam ve tazminatlarında değişme olmaz.

Devlet memurlarının, kadro unvanları ile görev yaptıkları kurumlar ve yerler değişmediği sürece, önlisans mezunu memurların mesleki nitelikte olmayan (işletme, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi vb.) alanlarda lisans mezunu olmaları, aylık maaş unsurlarında değişiklik yaratmaz.

Konunun daha iyi anlaşılması bakımından, önlisans mezunu olarak bazı unvanlarda görev yaparken; işletme, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi gibi alanlarda lisans eğitimini tamamlayan Devlet memurlarının (kadrosu ve görev yeri değişmedikçe) özlük haklarındaki değişime aşağıda tablo halinde yer verilmiştir.

KADRO UNVANI

EK GÖSTERGE

TAZMİNAT

YAN ÖDEME

EK ÖDEME / SABİT DÖNER SERMAYE

HİZMETLİ

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

ŞOFÖR

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

MEMUR

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

VHKİ

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

LABORANT

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

HEMŞİRE

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

TEKNİKER

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

POLİS

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

İMAM

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Örneğin;

-Görevde yükselme ve unvan değişikliği uygulamalarında, bazı görevlere atanabilmek için lisans mezunu olmak gerekmektedir.

-Bazı hizmet sınıflarındaki çeşitli unvanlarda ilk dört dereceli kadrolara atanmada aranan en az hizmet süresi şartı, önlisans mezunu olanlar için (lisans mezunlarına göre) 2 yıl daha fazladır.