Memurun Babalık İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Devlet memurlarının eşlerinin doğum yapmasına  bağlı olarak 657 sayılı kanunun 104 maddesinde yer alan düzenlemeler çerçevesinde  babalık izni  kullanma  hakkı bulunmaktadır.Bu yazımızda memurun çocuk sahibi olması nedeniyle kullanabileceği babalık izin süresi, babalık izninin kullanılma zamanı aday memurların babalık izni v.b konularda merak edilen hususları açıklamaya çalışacağızÇocuğu Olan Memur Kaç Gün Babalık İzni Kullanabilir? 

657 sayılı devlet memurları kanunun 104. maddesinde yer alan hükme göre memurun eşinin doğum yapması nedeniyle  kullanabileceği babalık  izni süresi 10  gündür.İlgili izin süresi takvim günü olup doğum  tarihinin resmi tatillere gelmiş olması babalık izin süresinde herhangi bir uzamaya sebebiyet vermez.

Memurun Babalık  İzninin Başlangıç Tarihi Ne Zamandır?

657 sayılı kanuna göre verilecek olan mazeret izinlerinde mazeret izninin başlangıcı izninin bağlandığı olayın meydana gelmesine bağlanmıştır. Bu nedenle eşi doğum yapan memur doğum tarihinden itibaren babalık iznini talep edip kullanmalıdır. Doğumdan  10 veya 15 gün gibi belli bir süre geçtikten sonra memurun babalık izni kullanma hakkı  bulunmamaktadır.

İkiz veya Üçüz Çocuğu Olan Memur Kaç Gün Babalık İzni  Kullanabilir ?

657 sayılı devlet memurların kanununun babalık izninin anlatıldığı bölümde babalık izninin doğum sayısına göre herhangi bir uygulama yapılacağına ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır.Bu nedenle ikiz veya üçüz gibi eşi çoğul doğum yapan memura da 10 gün babalık izni verilebilecektir.

Memurun Babalık  İzninde Amirin Takdir Hakkı Varmıdır?

Mazerete dayalı izinlerde iznin bağlandığı mazeretin meydana gelmesi ve memurun bu mazeret iznini kullanmak istemesi halinde memura bu izinler verilmek zorundadır.Bu  nedenle memurun eşinin doğum yapması halinde memurun talebi ile amir babalık iznini vermek zorundadır.

Aday Memurlar Babalık İzni Kullanabilir mi?

İster aday memur olsun ister asil memur olsun 657 sayılı Yasada yer alan mazeret izinlerinin kullanılması açısından bir ayrım söz konusu değildir.Bu nedenle aday memurda eşinin doğum yapması halinde bu izni kullanabilir.

Babalık  İzni Süresince Memurun Maaşında Herhangi Bir Kesinti Yapılır mı?

Memurlara verilen babalık  izninde memurların maaşında herhangi bir kesinti yapılmaz.Ancak memurun fiilen çalışmasına bağlı olarak ödenecek olan fazla çalışma ücreti,ders ücreti.nöbet ücreti gibi ödemeler bu izin süresince ödenmez.

Editör: Haber Merkezi