657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99. maddesinde memurların mesai saatleri açık ve net olarak açıklanmıştır.

Memurlar günlük 8 saat olmak üzere haftalık 40 saat çalışma süresine sahiptir. Memurlar için Cumartesi ve Pazar günleri tatil günü olarak düzenlenmiştir. Lakin bu cümleler, her memur hafta sonu izinlidir, anlamı taşımamaktadır. Özel kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve kanuna göre düzenlenen yönetmelikler ile memurların, kamu kurum ve kuruluşlarının verdikleri hizmetlere göre, farklı çalışma saatleri olabilmektedir. Yurt dışında görev yapan memurlar ile ilgili, Cumhurbaşkanı tarafından çalışma günleri veya hafta sonu tatilleri değiştirilebilmektedir.

MEMURLARIN GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİR Mİ?

Memurların günlük çalışma saatleri, mesainin kaçta başlayacağı veya memurların mesaisinin kaçta biteceği, memurların öğle dinlenme süreleri, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. İllerde mesai saatleri değişikliği Valiler tarafından yapılırken merkezde Cumhurbaşkanınca gerçekleştirilir

ENGELLİ MEMURLARIN ÇALIŞMA SAATLERİ NASIL BELİRLENİR?

Engelli olan memurların mesai saatleri ile ilgili düzenlemede, yine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yer almaktadır. Engelli memurların engel durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada ise mülki amirler tarafından düzenlenebilmektedir.