Bilindiği üzere, 657 sayılı Kanunun 12. maddesi gereğince, sağlık kurulu raporları, kanser, verem gibi uzun süreli tedavi gösteren hastalıklar ve hastanede yatılan süreler hariç olmak üzere, bir takvim yılında kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar %25 eksik ödenmektedir.

Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları İle Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesinin dört, altı ve yedinci fıkralarında, "(4) Memurlara tek hekim raporu ile bir defada en çok on gün rapor verilebilir. Raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim tarafından en çok on gün daha rapor verilebilir.

(6) Memurlara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı kırk günü geçemez. Bu süreyi geçen hastalık raporları sağlık kurulunca verilir. Tek hekimlerin değişik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine yıl içinde toplam kırk gün hastalık izni kullanan memurların, o yıl içinde bu süreyi aşacak şekilde tek hekimlerden aldıkları ilk ve müteakip raporların geçerli sayılabilmesi için bunların resmi sağlık kurullarınca onaylanması gereklidir.

(7) Aile hekimi ve kurum tabiplerinin vereceği raporlar da tek hekim raporu kapsamında değerlendirilir." hükümleri yer almaktadır.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde 4/a kapsamındaki sigortalılar hakkında verilecek istirahat raporları için de benzer bir durum söz konusudur. Yönetmeliğin 39/2 maddesinde, ayaktan tedavilerde sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebileceği hükme bağlanmıştır. 

Sonuç olarak, Çalışanlara Kovid-19'a yönelik 14+14 şeklinde verilen, 28 günlük istirahat raporunun TEK HEKİM tarafından verilebilmesi uygulaması kaldırılmıştır. Rapor hakkı, bugüne kadar iş yerlerinde salgının etkisinin azaltılması için, çalışanların yıllık 40 gün olan maksimum rapor alma süresine dahil edilmiyordu. Yazı ile 

"Çalışanlara Kötü Haber: Covid-19 İstirahat Raporları Artık Yıllık Rapor Süresinden Düşecek!" başlıklı haberimizde yayımladığımız Bakanlık yazısının memur izin süresi vb. sürelerle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Memur Rapor Aldığında Maaş Kesintisi Nasıl Yapılıyor?

Memurların bir mali yıl içerisinde belli bir sürenin üzerinde aldıkları raporlar, maaşlarında kesinti yapılmasına neden oluyor. Bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan günlere isabet eden zam ve tazminatlar %25 eksik ödenmektedir. Örnek hesaplama için tıklayınız.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yayımladığı yazı;

Covid-19 ( SARS-CoV-2 Enfeksiyonu ) temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon rehberinde varyant virüslerin yayılımın önüne geçilebilmesi, epidemi kontrol altına almada varyantlardan dolayı, fazladan sorunlar yaşanmaması ve sahada yapılmakta olan uygulamada bütünlük sağlanması amacı ile sağlık raporları, ilaç/tıbbi malzeme temini konusunda çeşitli tedbirler alınmıştır.

Ancak Bakanlığımızda bir takvim açıklanmadan ilaç/tıbbi malzeme raporları ve diğer süreli sağlık raporlarının geçerliliğinin sonlandırıldığı, eczanelerden ilaç temin edilemediği, yeni rapor taleplerinin arttığı gözlemlenmiştir.

Bu nedenle sağlık raporlarını Yeniletmek ve reçete yazdırmak amacıyla yapılan başvurular sonucunda ortaya çıkan yoğunluğun önüne geçilmesi amacı ile pandemi döneminde Sağlık raporları konusunda aşağıda belirtilen hususların tekrar hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1- Geçerlilik süresi 01.01.2020 tarihinden sonra sona ermiş süreli sağlık raporu bulunan ve Yeniden rapor düzenlenmemiş olan kişilerin raporlarının 31.12.2022 tarihine kadar geçerli kabul edilmeye devam edilmesi,

2- Her türlü ilk rapor, rapor yenileme ve yasal süresi içinde yapılan rapor itiraz başvurularının karşılanması,

3- Maluliyet tespiti, vergi indirimi nedenleri ile kurumların sevki ile talep edilen kontrol muayenesi ve maluliyet rapor işlemleri olağan şekilde sürdürülmesi,

4- İstirahat raporlarında covid-19 tanılı veya temaslı hastalarda 14 + 14 olmak koşulu ile 28 güne kadar istirahat/iş göremezlik raporlarının tek hekim tarafından verilebilmesi ve yıllık 40 günlük maksimum rapor süresine dahil edilmemesi uygulaması kaldırılmıştır. İstirahat/rapor işlemlerinin genel mevzuat hükümlerine tabi olağan dönemde olduğu şekli ile yürütülmesi uygun mütalaa edilmiştir.

Pandemi döneminde sağlık kuruluşlarında yoğunluğun azaltılması amacıyla yukarıda belirtilen hususlarda kurumlar arası işbirliğinin sağlanarak gerekli iş ve işlemlerin yerine getirilmesi hususunda..