Genelde Devlet memurları askerlik görevini yaptıktan sonra göreve başlarlar veya görevde iken askerlik görevini yerine getirirler. Yine, görevde iken doğum vb. gibi nedenlerle görevlerinden ayrı kalırlar.

Sosyal güvenlik kanunlarında memurlukta fiili çalışmaya bağlı olmayan sürelerin borçlandırılarak hizmet olarak sayılması imkanı bulunmaktadır.

Hem 5434, hem de 5510 sayılı Kanunda; askerlik, yedek subay okul süresi, staj süresi, öğrencilik süreleri, ücretsiz izinlerde geçen süreler gibi durumlar borçlandırma yapılmak suretiyle hizmet olarak sayılması bulunmaktadır.

Hizmet borçlanması, memurun emeklilik hizmet süresini daha erken tamamlamaya ve de emeklilik yaş grubunu daha erkene almaya katkı sağlar.

ANCAK,

5434 e tabi memurların emeklilik yaş grupları 23/05/2002 tarihindeki toplam hizmet sürelerine göre belirlenmektedir.

23/05/2002 tarihinden önce geçmiş olmak şartıyla, bu tarihten sonra borçlanma yapılarak hizmet satın alınan süreler de bu tarihteki hizmetlere eklenmektedir.

Memurların kademelendirilmiş yaş gruplarına girebilmeleri için mutlaka kadın ve erkek memurun 23/05/2002 tarihinden önce geçen işçi, esnaf, memur, borçlanılacak süreler, fiili hizmet süresi zammı gibi sürelerle birlikte hizmetin en az 3 tam yıl olması gerekmektedir.

Yani kadın memurun 23/05/2002 tarihine kadar ki hizmet toplamının 17 tam yıl veya daha fazla olması, erkek memurun da 22 tam yıl olması gerekir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış memurlardan kadın 20 yıl, erkek ise 25 yıl hizmete tabi olmaktadır.

Bu bağlamda, kademeli yaş grubuna girilebilmesi için borçlanma düşüncesinde olan memurların, emeklilik yaş hesaplamasını yaptırmaları, avantaj sağlaması durumunda, yani borçlanılacak süreler ile birlikte 23/05/2002 tarihindeki hizmeti 3 yıl ve daha fazla bir süreye götürüyorsa borçlanma yapmalarını tavsiye edebiliriz. Borçlanma yapılacak süreler de tamamının borçlanılması zorunlu olmayıp, yeterli kısmının da borçlanılması yapılabilir.

8 Eylül 1999 öncesi hiçbir şekilde çalışmaları olmayan, bu tarihten sonra göreve başlamış memurlardan kadın ise 58, erkek ise 60 yaşa ve her ikisi için de 25 yıl hizmet arandığından, bu tarihten önce geçen özellikle askerlik sürelerinin borçlanılmasının bir fayda sağlamayacağını da ayrıca söyleyebiliriz.

Editör: Haber Merkezi