Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte memurun talebine bağlı olarak

 # Sağlık,

 # Aile birliği,

 # Engellilik durumu

 # Can güvenliği

mazeretlerine yer verilmiş ancak boşanmaya bağlı yer değişikliği imkanı düzenlenmemiştir.

Söz konusu yönetmelik mahiyeti itibariyle genel (çerçeve) yönetmeliktir. Diğer taraftan, kamu kurumlarının kendi personellerine yönelik olarak yer değiştirme suretiyle atamaya ilişkin yönetmelik çıkarma ve bu yönetmelikte de boşanmaya bağlı yer değişikliğine imkan sağlanması mümkündür.

Örneğin Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 16. Maddesinin (c) Bendine göre personelin eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının boşanma tarihinden önce ikamet ettiği ile veya D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir.

Boşanmada Memurlar Tayin İsteyebilir Mi?

Evlenerek mutlu bir birliktelik umut eden çiftler, bazen işlerin yolunda gitmemesi neticesinde boşanabiliyor. Boşanma davalarında her iki taraf da kendi yoluna devam etme aşamasında çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyor. İlişkinin sona erdirilmesiyle duygusal açıdan bu duruma alışmak kadar eşlerin yeni bir hayat düzeni oluşturması da çok zor olabiliyor. Hayatlarına farklı yönlerde devam edecek olan çiftlerin bazı durumlarda şehir değiştirmeleri de gerekebiliyor.

Şehir değiştirmenin zorunlu olduğu boşanmalar sonrası iş hayatı da bu gelişmelerde etkileniyor. Boşanma sonrası şehir değiştirmek zorunda kalan kişiler memur ise farklı süreçler devreye giriyor. Çünkü memurların boşanma sonrası tayin istemelerine ilişkin düzenlemeler kanunlarla belirlenmiştir. Her memur için çalıştığı kamu kurumuna bağlı olarak yönetmelikle değişmekle beraber, boşanmalarda memurlara tayin hakkı verilmektedir.

Sağlık Bakanlığı Boşanma Nedeniyle Tayin

Bu kurumlara örnek olarak Sağlık Bakanlığı Personelleri ile Milli Eğitim Bakanlığı personellerinin durumlarını mercek altına alalım. Sağlık Bakanlığında görevli memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 ikinci maddesinde hükümler çerçevesinde boşanma sonrası tayinlerini isteme haklarına sahiptir.

Yine Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 16. maddesi de boşanma durumunda memura tayin istemem hakkı verilir. İlgili yönetmelik maddesinde şöyle denilmiştir: Boşanmada Memurlar Tayin İsteyebilir Mi?

“Eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının boşanma tarihinden önce ikamet ettiği ile veya D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir”

Editör: Haber Merkezi