Mazeret tayini genellikle sağlık durumuna bağlı yapılan sağlık raporlarıyla yapılan tayinlerdir. Bunun için memurun birinci dereceden bir akrabasının veya bakmak ile sorumlu olduğu kişilerin herhangi bir sağlık problemi olması gerekmektedir. Bu sağlık problemi için de memurluk görevi yapılan yerde hasta kişilerin tedavisine yönelik yeterli imkanın bulunmaması gerekmektedir. Yani hasta kişinin sağlık durumunu tehlikeye atan bir durum altında olması sebebi ile tayin istenebilmektedir. Ayrıca aile birliğinin korunmasına yönelik eş durumundan mazeret tayini de istenilebilmektedir.

Memurlar Hangi Hallerde Mazeret Tayini Yapabilir?

Normal atama şartları dışında bazı durumlarda memurların mazeret tayinleri olur ve mazeret şartlarına göre tayin gerçekleşir. Bu durumlara ‘’mazeret durumundan atama talepleri’’ denir. Memurlar çeşitli mazeretlerinden dolayı bu hizmet sürelerini bitirmeden başka yere tayin isteyebilirler.

Mazeret Tayini İstenen Durumlar

Son düzenlemelere göre mazeret şartları şöyledir;

  • Aile birliğinin korunması gerekçesiyle (eş durumu) tayin,
  • Birinci derece aileden birinin sağlık problemi gerekçesiyle tayin,
  • Dan güvenliği gerekçesiyle tayinler olarak düzenlenmiştir.

Aile birliğinin korunması gerekçesiyle tayin; yeni değişiklikle her iki eş memur ise, tayinin gerçekleşmesi için istenilen yerde hizmet ihtiyacının olması gereklidir. İki eş farklı kurumlarda çalışıyor olsalar bile kurumlar arasında koordinasyon sağlatılır ve hizmet ihtiyacının olması durumunda kurumun değerlendirmesiyle tayin yapılabilir. Eğer memur;çalışanın eşi; milletvekili, belediye başkanı, muhtar ise bulunduğu yere ataması doğrudan yapılabilir.

Eşinden Boşanan Memur Tayin İsteyebilir mi?

Birinci derece aileden birinin sağlık problemi gerekçesiyle tayin; Sağlık durumundan dolayı mazeret Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan ‘’Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına dair yönetmelik’’ te düzenlenmiştir. Memurun kendisi ya da bakmakla yükümlü olduğu eş, anne, baba veya çocuklarından birinden dolayı istenebilir. Memurun kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu 1.dereceden birinin görev yaptığı yerde sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğinin tespit edilmesi halinde sağlık mazeretine dayanarak tayin gerçekleşebilir.

Can güvenliği gerekçesiyle tayin; memurun talebi doğrultusunda sağlık ve can güvenliği mazeretlerinin belgelendirilmesi halinde, tayin işlemi yapılabilir. Memurun bu şekilde bir tayini gerçekleştiğinde, mazeretini devam ettirdiği süre içinde her yılın ocak ayında kurumdan alacağı belgeyle belgelendirmek zorundadır. Can güvenliği gerekçesiyle yer değiştirmek isteyen memur, aynı bölgedeki başka bir hizmet alanına, görev yaptığı yerde ihtiyaç bulunmaması halinde ise, diğer hizmet bölgelerine atanabilir.

Mazeret Tayini Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tayin başvurusu, memurluk yapılan mesleğin bağlı olduğu ilgili kurumlarca açıklanan tarihler arasında gerçekleştirilmektedir. Elektronik ortamda yapılan bu başvurularda, mazeret başvuru formu adında bir form bulunmaktadır. Bu form eksiksiz doldurularak başvuru işlemi tamamlanır.

Mazeret Tayini için Hangi Belgeler İsteniyor?

Farklı meslek dallarına ait başvurulan mazeret tayini için farklı belgeler istenmektedir. Bu durum ayrıca mazeret sebebine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak ele alındığında eş durumundan istenilen mazeret tayini için eşinin çalıştığı kurumdan orada çalıştığına dair belge, sağlık durumu için yer değişikliği istendiğinde ise bu sağlık durumunu kanıtlar nitelikte belge istenmektedir. Kısacası istenilen belgeler, mazeret durumuna ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.

Mazeret Tayini İptal Edilebilir mi?

Mazeret tayinleri görevine başlamamış olan memurlar için iptal ettirilebilir. Ataması yapılmış ve göreve başlamış memurlar için ise iptal ettirilememektedir.