Genel Sağlık-İş'den yapılan açıklama; 

Manisa Yunusemre İlçe Sağlık Müdürlüğünde ebe olarak görev yapmakta olan üyemiz; Yunusemre Pelitalan Aile Sağlığı Merkezi 50 Nolu Aile Hekimliği Birimine geçici olarak Aile Sağlığı Çalışanı olarak görevlendirilmiştir. Bu görevlendirme Manisa İl Sağlık Müdürü tarafından “olur” şeklinde yapılmıştır. Bunun üzerine üyemize hemen hukuki destek kararı verilmiş ve geçici görevlendirmenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Manisa İdare Mahkemesinde dava açılmıştır.

Yargılama sonucunda Manisa 2. İdare Mahkemesi dava konusu ettiğimiz işlemin iptaline karar vermiştir. Manisa İdare Mahkemesi verdiği iptal kararında şu tespitlere yer vermiştir:


Antalya'da Mahkeme: Sağlık Müdürü Geçici Görevlendirme Yapamaz, Yetki Vali'de - TIKLAYINIZ.


“Bu durumda; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesinde, hemşirelerin de içinde bulunduğu (ilde görev yapan) memurlarının, il içinde görev yerlerinin değiştirilmesinin valiler tarafından yapılacağının emredici olarak düzenlenmesi ve valiye tanınan bu yetkinin devredilmesinin mümkün olmaması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile de başka bir idari makama verilemeyeceği hususu dikkate alındığında, vali tarafından tesis edilmesi gerekirken yetkisi olmayan il sağlık müdürü tarafından tesis edilen dava konusu geçici görevlendirme işleminde yetki unsuru yönünden hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Kararı değerlendiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur “Manisa İdare Mahkemesi üyemizin atamasını iptal ederken, idarenin yetkisiz işlem yaptığını, İl Sağlık Müdürünün bir hemşireyi il içinde geçici olarak görevlendirmesinin mümkün olmadığını; bu işlemi yapmada Vali’nin yetkili olduğunu dolaysıyla işlemin yetkisizlik nedeniyle hukuka aykırı olduğu sonucuna varmıştır.  Mahkeme, hukuksuzluğu net olarak ortaya koymuştur. Bu karar bu türden hukuksuzluklara maruz kalan üyemiz olsun olmasın tüm sağlık emekçileri için önemli bir kazanımdır. Her zaman belirttiğimiz gibi Genel Sağlık-İş hukuksuzluk neredeyse orada olacak ve üyelerinin yöneticilerden gelen her türlü haksız, hukuksuz ve sırf cezalandırma maksatlı sürgünleriyle mücadele etmeye devam edecek ve bu mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi