İşçilerin hafta tatili kullanmaları 4857 sayılı iş kanununda "hafta tatili ücreti" başlığı ile hüküm  altına alınan 46. maddesinde düzenlenmiştir.

İş Kanununun işçiye tanıdığı hafta tatili;  İşveren tarafından işçilere tatil günlerinden önceki iş günlerinde çalışmış olmaları şartı ile 7 günlük bir zaman dilimi içerisinde kesintisiz olacak şekilde en az 24 saat dinlenme yani hafta tatili kullanmayı öngörmüştür.

Yani Kanuni Hakkı olarak hafta tatili gününde, işçi çalışmadığı halde herhangi bir iş karşılığı olmaksızın işveren tarafından o günün ücreti ödenmesi zorunludur.

Buradan hareketle işçinin hafta tatiline hak kazanabilmesi için haftanın iş günleri olarak işveren tarafından belirlenen günlerinde çalışmış olması yeterlidir.  bu çalışma sonunda ise işçi hafta tatilini kullanmaya hak kazanır.

Özetle;  işçinin hafta tatilini hak kazanmasının koşulu hafta içinde çalışmasıdır diyebiliriz.

İş Kanunu getirdiği bazı durumlar ise işçinin hafta tatiline hak kazanması açısından o günlerde çalışmamış olsa dahi çalışılmış gibi kabul edilir. 

Peki bu günler hangileridir;

İşçinin çalışmadığı halde kanun gereğince çalışmış kabul edildiği süreler ile günlük olarak ücret ödenen ya da ödenmeyen kanunundan veya sözleşmeden kaynaklı tatil günleri,

  • Doğum, ölüm ve evlilik gibi mazeret izinleri günleri,
  •  1 haftalık süre ile sınırlı olmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinler,
  •  Hekim raporuyla verilen  hastalık ve dinlenme izinleri

yukarıda üç madde de anlattığımız durumlar işçinin hafta tatili hak kazanması açısından Kanunen çalışılmış günler gibi değerlendirilmektedir.

Bütün bu anlatılanlar ışığında,  çalışılmadığına halde kanunen çalışılmış kabul edilen zamanlar ile günlük olarak ücret ödenen veya ödenmeyen kanunundan veya iş sözleşmesinden kaynaklı tatil günleri (ulusal bayram ve genel tatil günleri) hafta tatili ücretinin hesabında işçinin çalıştığı günler gibi kabul edilir edilerek puantaja yansıtılır.

Yine aynı şekilde işveren tarafından 1 haftalık süre içinde kalmak üzere verilen diğer izinlerden Örneğin Ücretsiz izin, idari izin ve benzeri hafta tatilini hak kazanma hakkını ortadan kaldırmaz.

Bu nedenlerden dolayı işçinin 1 haftalık süreyi aşmayan Ücretsiz izin kullanması durumunda, hafta tatili hakkı engellenemez.