30.6.2012 tarih 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu'na göre; İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar, mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz, verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz, eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması halinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir.

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe göre; Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa, Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa, Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa eğitim verilir.

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği 41.maddesi (e) bendince; Gece nöbeti tutanlara ertesi günü görev verilmez.

DEĞERLENDİRME

Bu hükümler doğrultusunda; 24 saat kesintisiz çalışan Sağlık Personeli, nöbet çıkışına denk gelen zorunlu olarak alması gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimine katılmazsa, hiçbir şekilde ceza almaması gerekir, işveren bu durumdaki personellerin eğitimini uygun bir günde tekrarlamalıdır.

Nöbet izinlerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi verilmesi durumunda ise kanunda yer alan "Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması halinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir." hükmü gereğince eğitim süresinde geçen süreler, çalışana fazla mesai ücreti ödemesi yapılarak veya izin olarak kullandırılması gerektiği düşünülmektedir.

Kaynak:Memurlar.Net