Bu durumda, kamu görevlilerinin idari izin ve/veya esnek çalışma uygulamaları nedeniyle 2020 yılında kullanmadıkları yıllık izinlerini izleyen yıllarda kullanılıp kullanılmayacakları sorusu gündeme gelmektedir.

Memurun yıllık izin hakkı

Çalışanların ücretli yıllık izin haklarının ve şartlarının kanunla düzenleneceğini emreden 1982 Anayasasına istinaden Devlet memurlarının yıllık izin hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir.

657 sayılı Kanundaki düzenlemeye göre;

**Hizmeti bir yıldan çok ve on bir yıldan az olanların 20 gün, hizmeti on yıldan çok olanların ise 30 gün yıllık izin hakkı vardır.

**Yıllık izin, ilgili amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya parça parça kullanılabilir.

**Birbirini izleyen iki yılın izni birlikte kullanılabilir.

**İçinde bulunulan takvim yılı ile bir önceki takvim yılı hariç, önceki yıllara ait kalan izin süreleri kullanılamaz.

Yıllık iznin başka yıl kullanılması

Memurlar hak kazandıkları yıllık izinlerini, izne hak kazandıkları takvim yılında kullanabilecekleri gibi, bu takvim yılını izleyen takvim yılında da kullanabilirler.

Birbirini izleyen en çok iki takvim yılına ait yıllık izin süreleri birleştirilebileceğinden; içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıl izinleri birleşebileceği gibi, içinde bulunulan yılın izinleri de bir sonraki takvim yılına aktarılabilir.

Bu itibarla;

**Memurun 2019 yılına ait yıllık izin süresinin 2019 yılında kullanılmamış olan kısmı 2020 yılının iznine eklenir.

**2019 yılına ait yıllık izin süresi bulunan memurun 2020 yılında kullanacağı yıllık izinler öncelikle aktarılmış olan 2019 yılı izin süresinden düşülür.

**2019 yılına ait yıllık izin süresi bulunan memur, 2020 yılında yıllık izin hiç kullanmaz veya 2019 yılından kalan yıllık izin süresinden daha az süre yıllık izin kullanırsa, 2019 yılından kalan yıllık izin sürelerini 2021 yılında artık kullanamaz.

**2020 yılına ait yıllık izin sürelerinin 2020 yılı sonuna kadar kullanılmayan kısımları, 2021 yılı içerisinde kullanılabilir.

**İdari izin veya esnek çalışma nedeniyle memurun 2020 yılı sonuna kadar kullanmadığında artık kullanamayacağı (yanan/düşen) 2019 yılına ait yıllık izin sürelerinden dolayı ilgili memura herhangi bir ödeme yapılmaz.
Memurun Yeri