657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memuriyete başlama derece ve kademelerini öğrenim düzeyine göre belirlemiş olmakla birlikte, bazı eğitim, staj ve kursları görmüş olanların ilave derece ve/veya kademe almasına da imkan tanımıştır.

Kanundaki belirlemeler kapsamında; 

a-) Eğitim, staj veya kurs nedeniyle her memurun ilave kademe / derece alabildiği haller

Bazı eğitim, staj veya kursları görmüş olanların memuriyete giriş derece ve kademelerine, görev yaptıkları kurum, hizmet sınıfı, meslek ya da kadroya bakılmaksızın ilave yapılmaktadır.

b-) Eğitim nedeniyle ilave kademe veya derece verilmesinin, memurun hizmet sınıfı veya görev unvanına göre belirlendiği haller

Bazı eğitimleri görmüş olanlar için sadece belli bir hizmet sınıfında, belli bir meslekte veya belli bir kurumda görev almaları durumunda ilave kademe ve derece verilmesi söz konusu olmaktadır.

c-) Kanunun eğitim nedeniyle ilave derece / kademe verilmesine ilişkin bazı hükümlerinin işlevsiz kaldığı haller

Görülen eğitim, kurs veya staj nedeniyle memuriyette ilave kademe / derece alınmasına imkan tanınan bazı hükümlerin uygulamada işlevsiz kaldığı görülmektedir.

Yukarıdaki tablolarda yer verilmiş olmakla birlikte, örneğin; Avukatlık stajının memuriyet sırasında yapılamıyor olması veya bazı eğitim seviyeleri için normal eğitim süresi dışında ilave eğitime imkan kalmamış olması, Kanunun söz konusu durumlarda ilave derece / kademe verilmesine ilişkin hükümlerini anlamsız kılmaktadır.