COVID-19 vakalarının ülkemizde de artmasıyla beraber salgının önlenmesi ve mücadele edilmesi hususunda tedbirler alınmaya devam ediliyor. 

Ülkemizde toplu taşımalarda ve dışarıda günde iki kez vardiya değişimi yaptırarak en büyük risk grubunda olan, üzerindeki virüsü ailesine ve topluma bulaştırma riski çok yüksek olan başta,112 Ambulans Sürücüleri olmak üzere tüm hastane çalışanları Cumhurbaşkanlığı esnek çalışma genelgesini göz ardı ederek 12 saatlik vardiya sistemi üzerinde ısrarcı davranmaları sağlık işçilerini mağdur etmeye devam ediyor.


Genelgenin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Böylesi olağanüstü bir dönemde kendi istekleriyle hatta yazılı dilekçe bile vererek 24 saate geçmek istemelerinin göz ardı edilmesi, hem hastanelerde çalışan işçilerin sağlığı hem ailelerinin sağlığı hem de tam anlamıyla izole edilmediklerinde toplumun sağlığı açısından büyük tehlike arz etmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığına bağlı tüm hastanelerde görev yapan işçi kardeşlerimizin bu sistemde çalıştırılması ve yeterince izole edilebilmesi gerekmesi zaruri iken, Genelge tanımaz idarecilere kimin dur diyeceği bilinmiyor.

İŞÇİLERE MALZEME KISITLAMASI YAPILIYOR!

Bunun yanında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "çalışanlarımıza malzeme vermeyene hesap sorarız. Hiçbir malzeme sorunumuz bulunmamaktadır" açıklamasına rağmen malzeme temini konusunda sürekli işçilere zorluk çıkan bir çok idarecinin kısıtlı hareket etmeleri ya da koruyucu ekipmanlarının dağıtımı hususunda ayrımcılık yapmaları da mağduriyet doğurmaya devam ediyor. 

HASTA BAKICI BÖYLE İSYAN ETTİ!

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, hastanelerin temizlik, hasta bakıcı, güvenlik, sekreterlik gibi bölümlerinde çalışan işçiler, korona virüs salgının ardından iş yüklerinin arttığını, koruyucu ekipman yetersizliği nedeniyle büyük risk altında çalışmak zorunda kaldıklarını vurguladı.

 İş güvencelerinin olmadığına dikkat çeken bir hasta bakıcısı, “Hiçbir şekilde söz hakkımız yok, izinler değişiyor, özlük haklarımız bir anda yok oluyor. Yoğun bakımda hastanın idrar, kolostomi torbası ve çarşaf değişimi gibi her türlü işi yapıyoruz, ama korunmamız yetersiz. Bizi de unutmayın” çağrısında bulundu. Hastanelerin pek çok bölümünde KHK ile 4D statüsü verilen işçiler ve taşeron çalışanlar, korona virüs salgını sırasında ihmal edildiklerini söylüyor. Bu çalışanlardan biri de Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 yıldır hasta bakıcı olarak çalışan ve iş güvencesi olmadığı için ismini vermek istemeyen bir işçi. Hastanede 200’e yakın korona virüs hastasının olduğunu ve yoğun bakımlarda bu hastalarla karşı karşıya kaldığını anlatan işçi, “KHK statüsündeki taşeron çalışanım. Sözde kadro denildi, şahane bir kadro verildi! Biz şu an asgari ücretin bile altında çalışıyoruz” diyor. Yoğun bir şekilde personel eksikliği ile çalıştıkları, hiçbir şekilde söz haklarının olmadığını söyleşen işçi, “İzinler değişiyor, özlük haklarımız bir anda yok oluyor haberimiz yok... Korona hastalarının olduğu bölüme giriyoruz. Hastanın idrar, kolostomi (bağırsağı vücudun dışına alınan hastaların kullandığı torba) torbası ve çarşaf değişimi gibi her türlü işi yapıyoruz, ama N95 maskemiz bile yok” dedi.