657 sayılı devlet memurları kanununa tabi olarak görev yapan kamu personelinin yarım gün izin nedir? Yarım gün izin nasıl kullanılır? konularında sıklıkla kafa karışıklığı yaşadığı bilinirken, yarım gün izin doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren talep edilebileceği unutulmamalıdır. 

Yarım gün izin talebi nedir?

Memurun dilekçe vererek kullanma hakkına sahip olduğu yarım gün izin talebi, doğum yapan bir memurun analık izni süresinin bitim tarihi itibari ile yarım gün izin kullanımı için hakkı doğmaktadır. Yarım gün izin için bu talebin çocuğun hayatta olması koşuluna bağlı olarak kurumca yerine getirilmesi gerekmektedir.

Yarım gün izin süresi

Memurun yarım gün şeklinde izin kullanabilmesi doğum sonrası analık izni bitimi ile hak kazanılacağını yukarda belirtmiştik. Analık izni kullanan bir kadın memurun izin bitim tarihinden itibaren birinci doğum için iki ay, ikinci doğum için dört ay, sonraki doğumlar da ise altı ay yarım gün izin kullanma hakkı bulunmaktadır. 

Yarım gün izin kullanımı memurun yaşayan çocuğunun sayısına göre belirlenmeyecektir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; memurun daha önce ölü doğum yapmasını müteakip bir çocuğunun doğması ve yarım gün izin talebinde bulunduğu tarihte çocuğunun hayatta olması durumunda yarım gün süresi dört ay olarak tespit edilir.

Yarın gün izin kullanımı

  • Yarım gün izin kullanım hakkı sadece kadın memurlara haizdir.
  • Yarım gün izin hakkını kullanan memur ayrıca süt izni kullanamamaktadır.
  • Yarım gün izin hakkını kullanan bir memurun çocuğunun vefat etmesi durumunda iznin kalan süresini kullanamamaktadır.
  • Yarım gün izin kullanan memurun çalışacağı sürelerin başlangıcı ve bitiş saati idare tarafından belirlenmektedir.
  • Yarım gün izin hakkından faydalanan bir memurun günlük çalışma süresi 657 sayılı devlet memurları kanununun 100’üncü maddesi gereğince belirlenen günlük çalışma süresinin yarısı kadardır.

Sağlık, güvenlik gibi hizmetin günün 24 saati devamlılık gösteren kurumlarda görev yapan yarım gün izin hakkından faydalanan bir memurun çalışma şekli haftalık olarak 20 saatlik çalışma süresinin dikkate alınmasıyla kurumlarınca düzenlenmektedir.

Çoğul doğumlarda yarım gün izin süresi

a) Çoğul (ikiz, üçüz,…) doğumlarda yarım gün izin süresine birer ay ilave edilecektir.
Örnek: Memurun birinci doğumda ikiz çocuğunun olması halinde yarım gün izin süresi üç aydır. Söz konusu memurun ikinci doğumda tekrar ikiz çocuğunun olması halinde ise yarım izin süresi beş aydır.

Çocuğun engelliliği halinde yarım gün izin süresi

a) Çocuğun engelli doğması halinde yarım gün izin süresi doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren on iki aydır.
b) Doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti halinde memurun yarım gün izin süresi, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren on iki aylık sürenin kalan kısmı kadardır.

Süt izninden yarım gün izin hakkına geçiş hali

a) Doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren süt iznini kullanmayı tercih eden memur, süt izninin kesilerek yarım gün izin hakkını talep etmesi halinde yarım gün izin süresinin kalan kısmı kadar bu izin hakkından yararlanacaktır.

Devlet memurluğuna atanmadan önce doğum yapan memurun yarım gün izni

a) Doğum yaptıktan sonra Devlet memurluğuna ataması yapılan kişi, çocuğunun hayatta olması kaydıyla yarım gün izin hakkını talep edebilecektir. Ancak, bu memurun yarım gün izin süresi, doğum sonrası sekiz haftalık sürenin bitiminden itibaren birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı aylık sürenin kalan kısmı kadardır.

10/2/2016 tarihinden önce doğum yapan memurun yarım gün izni

a) 657 sayılı Kanunun 29/1/2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunla değiştirilen 104 üncü maddesinin (A) fıkrasının yürürlüğe girdiği 10/02/2016 tarihinde analık iznini kullanmakta olan memur, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminde yarım gün izin talep etme hakkına sahiptir.
b) 657 sayılı Kanunun 29/1/2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunla değiştirilen 104 üncü maddesinin (A) fıkrasının yürürlüğe girdiği 10/2/2016 tarihinden önce analık izni süresi bitmiş olan ve yürürlük tarihi itibariyle süt iznini kullanmakta olan memur, analık izni süresinin bitiminden itibaren birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı aylık sürenin kalan kısmı kadar isteği halinde yarım gün izin hakkından yararlanacaktır.

Yarım gün izin hakkından süt iznine geçiş hali

a) Doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren yarım gün izin kullanmayı tercih eden memur, yarım gün izin hakkından faydalanmayı bırakıp süt izni kullanmayı talep etmesi halinde süt izni süresinin kalan kısmı kadar bu izinden yararlanacaktır.
b) Doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün izin hakkını kullanmayı talep eden ve bu haktan yararlanma süresi biten memur, süt izni süresinin kalan kısmı kadar bu izinden yararlanacaktır.