Kamu kurumlarında göreve aday memur olarak başlayan personellerin adaylık sürelerinde karşılaştıkları sorunlardan biriside aday memurlarun adaylık süreleri dolmadan yıllık izin kullanılıp kullanamayacağı hususunda yaşanmaktadır.Bu yazımızda aday memurların yıllık izinlerine ilişkin merak edilen konuyu inceleyeceğiz.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa baktığımızda aday memurların yıllık izin haklarına ilişkin bir düzenlemenin olmadığı görülmektedir.İlgili kanunda yapılan düzenleme tüm memurlara yönelik olarak yapılan düzenleme olarak karşımıza çıkmaktadır.657 Sayılı kanununun 102. maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü yer almaktadır.

İlgili maddeye göre memuriyete sayılan hizmet süresi 1 yıl  olmayan bir memurun izin hakkı bulunmamaktadır.Bu nedenle aday memur olarak göreve başlayan bir memurun yıllık izin hakkı elde edebilmesi için 1 yıllık hizmet süresini tamamlaması gerekmektedir.

Bunun yanında 657 sayılı Kanunun  Adaylığa kabul edilme başlıklı 54. maddesinde ise  Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz " hükmüne yer verilmiştir.Kanun maddesinde yer alan hükme göre adaylık süresi 1 yıldan az olamamakta ve 2 yıllık süreyide geçememektedir.

657 sayılı kanunun 54. ve 102. maddesini birlikte değerlendirdiğimizde ise memurun adaylık süresi 1 yıldan fazla süre devam etse bile aday memur 1 yıllık hizmet süresi sonunda yıllık izin hakkını kazandığından adaylığı kalkmasa bile yıllık izin hakkını kazanıp aday memur iken de yıllık izin kullanması mümkün olacaktır.

Bunun yanında aday memur olarak görev yapanların memuriyetten önce memuriyet hizmet sürelerine sayılan bir çalışmaları var ise aday memur olarak görev yapanların bir yıllık hizmet süresi dolmadan da yıllık izin kullanmaları mümkün bulunmaktadır.Konuya ilişkin olarak 154 sıra nolu Devlet Memurları tebliğinde gerekli  açıklamalar yapılmıştır.   154 seri No’lu Tebliğde  yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği hüküm alınmıştır.Eğer aday memurun 154 seri No’lu Tebliğe göre  daha önce çalışmış olduğu yerlerdeki çalışmaları hizmet süresine sayılabiliyorsa aday memur görev yaptığı kurumda 1 yıllık memuriyet hizmetini doldurmadan da yıllık izin hakkı kazanarak bu izni kullanabilecektir. Devlet personel başkanlığının Memuriyette 1 yıllık hizmet süresi bulunmayan  aday memurun yıllık izin hakkına ilişkin 15/01/2014 tarih ve 82 sayılı görüşüde bu yöndedir.