4 b sözleşmeli personel anne ve babasının ölmesi halinde kaç izin alabilir ?

Kamuda 4 b li kadrolarda görev yapan sözleşmeli personellerin sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair esaslarda yer alan düzenlemeye göre ölüm izni alma hakları bulunmaktadır. 4 b li memurun anne ve babasının ölmesi halinde mazaret izinleri kapsamında 7 gün ölüm izni kullanma hakkı bulunmaktadır.

4 b sözleşmeli personel kayınbaba ve kayınannesinin ölmesi halinde ölüm izni alabilir mi?

4 b li  memur kendi anne ve babasının ölmesi halinde kullanabileceği ölüm iznini eşinin anne ve babasının ölmesi durumunda da kullanabilmektedir.

4 b li memurun ölüm izninde ücretinde herhangi bir kesinti yapılır mı?

 Sözleşmeli 4 b li memurların ölüm izni ücretli bir izin olup ölüm izni süresinde maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmaz. Ancak fiilen çalışmaya bağlı olarak ödenen nöbet ücreti mesai ücreti  gibi ücretler ödenmez.

4 b li memur diğer hangi yakınları için ölüm izni alabilir ?

Eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin  kardeşinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilir

Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmış olan “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar”da yer alan belirlemelere göre, son değişiklikle birlikte 4/B sözleşmeli personelin sahip olduğu izin hakları ve bu haklardan yararlanma usulü şöyle olacak.

Doğum izni hakkı

4/B sözleşmeli kadın personele, doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptıktan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle ücretli doğum izni verilir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi izin süresine 2 hafta daha eklenir.

Beklenen doğum tarihinden 8 hafta önce sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. İisteği halinde doğum öncesinde çalıştığı süreler (5 haftaya kadar olan süre), doğum sonrası izin süresine eklenir.

Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası izin süresine ilave edilir. Doğum izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile doğum izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası izne ilave edilir.

Doğumda veya doğum sonrasında doğum izni kullanırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine sözleşmeli personel olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

Doğum izni kullanması nedeniyle sözleşmeli personele Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği tutarı ilgilinin ücretinden düşülür.

Süt izni hakkı

Ücretli doğum izni süresinin bitiminden itibaren, sözleşmeli personele; ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. İlgili personel, istediği saatte bu izni kullanabilir.

Babalık izni hakkı

Eşi doğum yapan 4/B sözleşmeli personele, isteği üzerine 10 güne kadar ücretli mazeret izni verilir.

Evlat edinme nedeniyle izin hakkı

Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu; eşiyle birlikte evlat edinen sözleşmeli personele, tek başına evlat edinen sözleşmeli personele, sözleşmeli personel olmayan eşi tek başına evlat edinen sözleşmeli personele çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile ücretli mazeret izin verilir. 4/B sözleşmeli personel bu izin hakkını, evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır.

Engelli çocuk nedeniyle izin

En az %70 oranında engeli veya süreğen hastalığı olan çocuğu hastalanan (çocuk evli ise eşinin de en az %70 oranında engelli olması şartıyla) 4/B sözleşmeli personele, hakkında düzenlenecek sağlık raporuna istinaden bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar ücretli mazeret izni verilir. 

Evlilik ve ölüm izni hakkı

Kendisi veya çocuğu evlenen 4/B sözleşmeli personele, her olay için isteği üzerine 7 güne kadar ücretli mazeret izni verilir.

Eşi, çocuğu, kendisinin veya eşinin anne, baba ve kardeşi ölen 4/B sözleşmeli personele, her olay için isteği üzerine 7 güne kadar ücretli mazeret izni verilir.

Başka mazeretlere ilişkin izin hakkı

Yıllık izin hakkı bulunmayan sözleşmeli personele, yukarıda sayılan haller dışındaki mazeretlerinden dolayı, bir sözleşme dönemi içinde toplamda on günü geçmemek üzere yetkili amirlerince ücretli mazeret izni verilebilir.

Yıllık izin hakkı

Kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir statüde geçirdiği toplam hizmet sürelerinin bir yıldan on yıla kadar olan sözleşmeli personele 20 gün, on yıldan fazla hizmeti olanlara ise 30 gün süreyle ücretli yıllık izin verilir.

Milli Eğitim Bakanlığı emrinde görev yapan 4/B sözleşmeli öğretmenlere, yaz tatili ve dinlenme tatilinde izin verilmesi nedeniyle ayrıca yıllık izin verilmez.

Sözleşmeli personelin, ait olduğu takvim yılı içinde kullanmadığı yıllık izin süreleri, izleyen yıla devredilmez.

Hastalık izni hakkı

4/B sözleşmeli personele, resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklarından dolayı ücretli hastalık izni verilebilmektedir.

Hastalık izni kullanması nedeniyle sözleşmeli personele Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği tutarı ilgilinin ücretinden düşülür.

Doğum izni kullanması nedeniyle sözleşmeli personele Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği tutarı ilgilinin ücretinden düşülür.

Refakat izni hakkı

Bakmakla yükümlü olduğu veya sözleşmeli personelce refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, 4/B sözleşmeli personele istekleri üzerine üç aya kadar ücretli refakat izin verilir.

Refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebeplerin, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığının, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediğinin, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresinin ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel niteliklerin yer alması gerekir.

Sağlık (şua) izni hakkı

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan ve doğrudan radyasyona maruz kalan 4/B sözleşmeli personele, her yıl bir ay süre ile ücretli sağlık izni verilir.

Fazla çalışma nedeniyle izin hakkı

O gün bitirilmesi gereken işlerin bitimine kadar çalışmak zorunda olan 4/B sözleşmeli personele, normal çalışma sürelerini aşan sürelerdeki çalışmaları karşılığında fazla çalışma ücreti ödenmediği durumlarda, fazla çalışma süresinin her 8 saati için bir gün hesabıyla izin verilir.

Ücretsiz izin hakkı

Mevcut düzenlemelere göre 4/B sözleşmeli personelin, ücretsiz (aylıksız) izin kullanma hakkı bulunmamaktadır.

Ancak, doğum ya da üç yaşını doldurmamış bir çocuğun evlat edinilmesi nedenleriyle hizmet sözleşmesi feshedilen 4/B sözleşmeli personel, doğum izninin veya evlat edinme nedeniyle kullanılan iznin bitiminden itibaren en geç iki yıl içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kuruma başvurabilir. Ayrıca, askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen 4/B sözleşmeli personel, terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kuruma başvurabilir.