SORU: Son 15 yıldır ¼ derece ve kademedeyim, görevim Şube Müdürü. Aynı kadroya yeni gelmiş olan ve aynı zamanda ¼ derece ve kademede 5 yıldır bulunan kişi var. Bugün için emekli olduğumuzda emekli maaşı ve ikramiye farklı olur mu? SGK kesintileri daha uzun süre kesilmesinden dolayı bir farklılık olur mu?

CEVAP: 1 inci derece 4 üncü kademede uzun süre görev yapan memurla, 1 inci derece 4 üncü kademeye yeni yükseldikten sonra aynı zamanda ve aynı hizmet yılı üzerinden emekli olan memurların emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşlarının bağlanma sistemi değişmez, aynı olur. Ancak hizmet yılı fazlalığı aylık tutarını ve emekli ikramiyesi tutarını değiştirir.

Detaylar;
Emekli ikramiyesi ve emekli aylık hesap edilmesi nasıl olur konusunda değerlendirmelerimiz sitemizde bulunmaktadır.

Emekli aylık ve emekli ikramiyesinde kullanılan kalemler şunlardır:
- Memurun görev unvanı (Ancak, yüksekokul mezunu (Şube Müdürü, Şef, VHKİ, Bilgisayar İşletmeni, Memur aynı grupta işlem görürler ve bu durumda olanlar sadece görev aylıkları için farklı aylık alırlar, ancak emeklilikte aylık ve ikramiyelerinde hiçbir değişiklik olmaz.)
- Memurun derece ve kademesi, göstergesi
- Ek göstergesi,
- Taban Aylığı,
- Kıdem Aylığı,
- Tazminat Oranı,
- Memur Maaş Katsayısı

Bu unsurlar üzerinden hesaplama sistemine göre yapılan hesaplamalarda toplam tutar bulunur, yani bu tutarlar memurun Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintilerini belirleyen ve aynı zamanda memurun emekli ikramiyesinde esas alınan brüt tutar olur.

Bu brüt tutar üzerinden memurun çalıştığı süreye göre orantılanır ve orantılama sonucunda de emekli aylık tutarı bulunur.

Bu sistemde, 1 inci derece 4 üncü kademede uzun süre görev yapmış bir memurla, kısa süre görev yapmış olan bir memur için hesaplama sistemi değişmez. Yalnızca hizmet süresinin azlığı veya çokluğu Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen tutarı değiştirir.

Örnek olarak izah edersek:

1 inci derece 4 üncü kademe 2200 ek göstergede 1 yıl görev yapmış 30 yıl hizmeti olan bir memur ile, 1 inci derece 4 üncü kademe 2200 ek göstergeye 1 ay önce gelmiş ve yine 30 yıl hizmeti olan bir memurun aynı zamanda emekli olduklarını örnek olarak aldığımızda;

Her ikisinin de emekli aylık tutarı ve emekli ikramiye tutarı aynı olur, değişmez. Ancak, birisinin hizmet süresi daha fazla ise bu fazla hizmetten dolayı aylık tutarı ve ikramiye tutarı değişir.

Ayrı bir değerlendirmemiz olarak; 1 inci derece 4 üncü kademede uzun süre kalmış memurların emekliliklerinde bir farklılık olması gerektiğini, ayrıca kıdem aylık tutarlarında da bir farklılığın olması gerektiğini sizin gündeme getirmiş olduğunuz sorunuzla birlikte haklı bir talep olarak temenni edebiliriz.