Özellikle Sağlık Bakanlığındaki işçilerin büyük bir kısmı, hak ettikleri alacakların ödenmemesi ve sürekli ertelenen ödeme tarihleri nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Bu durum, işçilerin maddi zorluklarla karşı karşıya kalmalarına neden oluyor.

İKİ BAKANLIK ÖDEDİ

TİS farkı olarak bilinen geriye dönük ödeme farkı, sadece Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 18 nolu işçileri ile Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan işçilere tamamıyla ödendi. Ancak özellikle Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurumda, 47 gün ile 2 ay geçmesine rağmen hala geriye dönük ödemeler yapılmadı.

Bu durum, işçilerin enflasyon rakamları ile altın ve Euro da yaşadığı kayıpların net zararının 20 bin TL'yi aştığı şeklinde iddia ediliyor.

İCRA TAKİBİ BAŞLATACAKLAR

İşçiler, geçen her gün enflasyon karşısında ücretlerinin daha da eridiğini göz önünde bulundurarak, Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlara karşı İCRA takibini başlatma yönünde ortak bir karar almış durumda. Ayrıca, işçilerin alacakları bordrolara yansıtılarak vergi dilimlerinin geriye dönük ödemeleri almış gibi hesaplanması ve sigorta primlerinden farkların kesilmesi nedeniyle de tepki gösteriyorlar.

AK PARTİ ELEŞTİRİSİ

İşçiler, özellikle yetkili sendika ÖZ SAĞLIK İŞ'e tepkili ve Ak Parti İl Başkanları ile yakın ilişkileri nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuyorlar. Sendikanın, toplu sözleşme protokolüne geriye dönük ödemelerle ilgili son ödeme tarihini belirtmemesi, işçilerin eleştirisini topluyor.

MAĞDURİYETİN SEBEBİ ÖZ SAĞLIK İŞ

İşçiler, sendikalardan gelen açıklamalara karınlarının tok olduğunu belirterek, toplu iş sözleşmesi imzalanırken geriye dönük farkların da içinde yer alması gerektiğini savunuyorlar. İfadelere göre, eğer toplu iş sözleşmesinde belirli bir tarih içinde geriye dönük ödemelerin yapılacağına dair bağlayıcı bir madde eklenmiş olsaydı, bugün bu denli mağdur olmayacaklarını düşünüyorlar.