Korona virüsü salgının yeni dalgasıyla mücadele etmeye çalışan Yunanistan'da özel doktorlar göreve çağrıldı. Doktorların evlerine ve muayenehanelerine bildiri gönderen Kiryakos Miçotakis hükümeti, bu adımın da ihtiyaçlara cevap vermemesi durumunda ülkedeki tüm hastanelerin geçici olarak devlet kontrolüne geçeceği mesajını verdi. Başkent Atina'da büyük bir devlet hastanesinde görevli olan, kıdemli ve tecrübeli hemşire Melina, “Özel hastaneler çoktan devlet kontrolünde pandemiyle mücadele için kullanılmalıydı" dedi. 

'HÜKÜMET BİZE SATAŞIYOR'

"Hükümet, çözüm üretmek yerine bizlere sataşıyor" ifadelerini kullanan Melina, şöyle konuştu: "Covid-19’lu hastalara uzun zamandan beri yatak bulamıyoruz. Devlet hastanelerinin normal tedavi üniteleri doldu. Yemekhanelerde, boş odalarda ve koridorlarda yer aramakla meşgulüz. Hükümet bu durumun farkında. Ancak çözüm üretmek yerine bizlere sataşıyor."

'BÜYÜK BİR SAVAŞ GİBİ'

Melina, bu ifadeleri Yunanistan’da kolluk kuvvetlerinin özel doktorlara 'görev çağrı metnini' ulaştırdığı saatlerde paylaştı. Hükümetin, sağlık çalışanlarına uyguladığı baskılar nedeniyle kimliğinin ve görev yerinin ayrıntılarını paylaşmak istemeyen Melina, Yunanistan’ın son haftalarda karşı karşıya kaldığı durumu büyük bir 'savaşta yaşanacaklara benzer' olarak nitelendirdi.

'ÇOK GEREKLİ OLMADIKÇA BAŞVURMAYIN' DENİYOR

Söz konusu adımın Yunanistan’ın karşı karşıya olduğu 'devasa problemleri çözmeyeceğini' aktaran Melina, doktor ve hemşirelerden önce Covid-19 hastalarının tedavi edileceği noktalara ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu: “Bizim bölgemiz Attiki’de (başkent Atina ve çevre bölgeler) ulusal sağlık sistemi çökmüş durumda. Hastaneler ve ambulans servisi vatandaşlardan çok gerekli olmadığı takdirde kendilerine başvurulmamasını talep ediyor. Hükümet özel sektörün çıkarlarını göz önüne alarak özel hastanelerin pandemiyle mücadelede tam randımanlı olarak kullanılması fikrine uzun zamandan beri karşı çıkıyor. Bunun yerine şimdi özel doktorları göreve çağırıyorlar."

ÇAĞRIYA UYMAYAN DOKTORLARA HAPİS CEZASI

Melina’nın dikkat çektiği Yunanistan genelinde hakim olan olağanüstü durum nedeniyle, Sağlık Bakanı Vasilis Kikilias tüm seçenekleri gözden geçirmeye başladı. Kikilias’ın geçtiğimiz saatlerde özel doktorlara yönelik "Pandemiyle mücadeleye özel maaşla katılın" çağrısına yaklaşık 3 bin doktordan sadece 61’nin cevap vermesi üzerine, Miçotakis kükümeti doktorlara 'görev çağrı metni' göndermeye başladı. Çağrıya uymayan doktorlar üç aydan az olmamak kaydıyla hapis cezalarıyla karşı karşıya gelecek.

MUHALEFETTEN HÜKÜMET VE ÖZEL HASTANELERE ELEŞTİRİ

Yunanistan'da, şu an dek az sayıda özel klinik ve hastane tesislerinin, yataklarının ve yoğun bakım ünitelerinin pandeminin yeni dalgasıyla mücadelede kullanılmasına yeşil ışık yakıldı. Ancak özel sağlık sektörünün büyük bölümü başta muhalefet partilerinin olmak üzere, toplumun büyük kesiminin yardım çağrılarına kayıtsız kalıyor. Ana muhalefet partisi Syriza, Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Mera 25 ve parlamento dışındaki sol parti ve oluşumlar özel hastanelerin kayıtsızlığı karşısında hükümetin sergilemiş olduğu duruşu yoğun şekilde eleştiriyor.

Gazete Duvar