29 Mayıs'ta Ankara'da Beyaz Miting'de buluşalım!

Hep birlikte haykıralım: Sağlık Hepimizin

Hekimlerin çığlığını duyuyor musunuz? 

Duymuyor olamazsınız, uzun zamandır eylemler düzenliyoruz. Sokaklara çıkıyoruz, yürüyüş yapıyoruz, g(ö)rev yapıyoruz, sosyal medyadan derdimizi anlatmak için deyim yerindeyse kendimizi paralıyoruz.

Niçin eylemler yaptığımızı sağır Sultan duydu, yetkililer duymadı. Peki siz?

Sizler de mi duymuyorsunuz? Tükeniyoruz, öldürülüyoruz, mesleğimizi yapamıyoruz…

Bizler; hekimler, sağlık çalışanları sadece kendi haklarımız için eylemler yapmıyoruz, farkında mısınız?

Biz toplumun, sağlık hakkına ihtiyaç duyan/duyacak olan tüm toplum için eylemdeyiz.

Ekim ayından bu yana alanlardayız. Kamudaki sağlık birimlerinden özel hastanelere, birinci basamak sağlık kuruluşlarından üniversite hastanelerine kadar emeğimizin karşılığını almadan bizlere dayatılan bu çalışma koşullarına itiraz ediyoruz. Bu koşulların kader olmadığını ve bunu yaratan sorumluları biliyoruz.

Ekonomik krizin tüm toplumsal kesimleri derinden etkilediği bu koşullarda bizler de “geçinemiyoruz”  ve buna ses yükseltiyoruz. Peki siz?

Ne mi istiyoruz?

Aslında ne istediğimiz uzun bir süredir ifade ediyoruz, dedim ya Sağır Sultan bile duydu…

Çözüm üretilmesi oldukça basit taleplerimiz var ama karşımızda sorunlarımızı çözmemek için direnen bir iktidar var.

COVID-19 döneminde sarf ettiğimiz emeğimizin karşılığını istedik.  Alay edercesine “hakkınız ödenmez” dediler ve gerçekten ödemediler.

“Müjdeler olsun” diye açıklamalar yaptılar ama müjdeden "çıt " yok.

Yani siyasal iktidar hekimlerin, sağlık çalışanlarının taleplerine karşı üç maymunu oynamaya devam ediyor.

Bizler de sesimize kulak tıkayanlara sesimizi duyurmak için 29 Mayıs’ta Ankara’da Anıt Park’ta olacağız.

“Korkmuyoruz”, “gitmiyoruz” ve “vazgeçmiyoruz” diyeceğiz.  ‘’Emek bizim söz bizim, Sağlık hepimizin’’ diyeceğiz.

Bizler haklarımızı alabilmenin yolunun hep birlikte, yılmadan mücadele etmekten geçtiğini çok iyi biliyoruz. Tam da bu nedenle 29 Mayıs’ta sizleri de yanımızda görmek istiyoruz.

Unutmadan! Hâlâ devam eden bir imza kampanyamız var. Sağlık sisteminin toplum yararına değiştirilmesi, hekimlerin yaşama, çalışma ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi için 10 acil talepte bulunuyoruz.

İmza kampanyasının linkini şöyle bırakıyorum, imza vereceğinize inanıyorum.

İmza linki: Sağlığımız İçin Hekimlere Kulak Verin! 

TALEPLER

1.Sağlık sisteminin temelini koruyucu sağlık hizmetleri oluşturmalı!

Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, hastalık değil, hastalanmama üzerine kurulu politikalara öncelik verilmelidir. Sağlık sisteminin temelini birinci basamak sağlık hizmetleri oluşturmalı, basamaklı bir sağlık sistemi modeline geçilmelidir.

2. Beş dakikada sağlık olmaz!

Hekimlerin hastalarına yeterli süre ayırmalarını sağlayacak uygun çalışma koşulları sağlanmalı; nüfus başına hekim ve sağlık çalışanı sayısı nitelikli sağlık hizmeti için gerekli ve yeterli düzeye getirilmelidir.

3. Şehir-şirket hastaneleri politikasından vazgeçilmeli!

Geleceğimizi ipotek altına alan şirketleşmiş hastanelerden vazgeçilmelidir. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri bilime ve toplum sağlığına uygun yapılandırılmış kamu ve üniversite hastanelerinde sunulmalıdır.

4. Sağlığa ayrılan bütçe artırılmalı!

Sağlık herkes için parasız olmalı, hekimler emeğinin karşılığını almalıdır. Katkı payları adı altında kalem kalem ücretlendirmeye derhal son verilmelidir. Hekimlerin gelirleri, emeğinin karşılığı, insanca yaşanabilir, emekliliğe yansıyacak tek ödeme olarak sağlanmalı, 7200 ek gösterge uygulanmalıdır.

5. Etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı!

Çalışma alanları şiddetten arındırılmalı, uygulamada da güvenli hale getirilmelidir.

6. COVID-19 meslek hastalığı sayılmalı!

Meslek hastalığı yasası ön koşulsuz çıkarılmalı, tüm sağlık çalışanlarına, pandemi süresince çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalıdır.

7. Sağlık sisteminin eksikliklerinin sorumluluğu sağlık çalışanlarına yıkılamaz!

Sağlık hizmetlerinden kaynaklanan zararlarda hastaların kayıpları kamu tarafından üstlenilmeli; ödenecek tazminatlar, hekim ve sağlık çalışanlarına yansıtılmadan ve vakit kaybedilmeksizin karşılanmalıdır.

8. Hekimler üzerindeki baskılara son verilmeli!

Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği, mobbing, KHK, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması gibi baskıcı uygulamalardan vazgeçilmelidir.

9. Tıp ve tıpta uzmanlık eğitiminde nitelik öncelikli olmalı!

Tıp eğitimi ve tıpta uzmanlık eğitimi alanın uzmanları ve meslek örgütünün önerileri ile nitelikli, uluslararası standartlara uygun hale getirilmeli. Çok sayıda tıp fakültesi açılması ve kontenjanların sürekli artırılmasından vazgeçilerek nicelik değil nitelik esas alınmalıdır

10. Hekimlerin örgütlenmesi ve haklarını savunmasının önündeki engeller kalkmalı!

Başta hekimlerin meslek örgütü Türk Tabipleri Birliği olmak üzere, hekim örgütlerini hedef göstermekten vazgeçilmelidir.

Kaynak: Halis Yerlikaya-Bianet