Anımsayacaksınız, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, kovid-19 vaka hızının düşüşe geçmesindeki en önemli başarının filyasyona ait olduğunu söylemişti.

Bilindiği üzere filyasyon ekipleri, Sağlık Bakanlığı'nın ülke genelinde kurduğu sistemle koronavirüs vakalarına ulaşıyor, izlem altına alıyor, tanı konanlar izole ediliyor ve tedaviye başlanıyor.

Yani adreslere gidip pozitif ve temaslı hastalara ulaşıyorlar.

Yaptıkları iş son derece riskli...

Bu nedenle koruyucu ekipmanlarının tam olması gerekiyor...

Daha geçen haftaya kadar da öyle idi.

Ancak son bir haftadan bu yana, "Vatandaş korkuyor, ürküyor!" bahanesiyle filyasyon ekiplerine koruyucu tulumun verilmediği iddia edildi.

Hayda!..

Buyur buradan yak!

Sağlıkçıların iddia ettiği gibi sırf vatandaş korkuyor diye koruyucu tulum sağlıkçıya verilmiyorsa burada sıkıntılı bir iş var demektir.

Aslına bakarsanız "sıkıntılı" kelimesinin yerine ne yazacağımı çok iyi biliyorum ama!..

Şimdi zamanı değil...

Ve bu işin vebali çok büyük!

Yahu bu kapsamdaki sağlıkçılar, pozitif temaslılarla iletişime geçiyor, ayrıca gittikleri bölgelerde iletişime geçtikleri insanların pozitif olmadığı ne malum!

Neyse...

***

Evet, geçen hafta ilçelerde görev yapan filyasyon ekibindeki sağlıkçılar aradı.

"Allaha emanetiz!" diye başladılar sözlerine ve bu sorunun bir an önce çözüme ulaşmasını istediler.

Filyasyon ekibindeki sağlıkçılar sıkıntılarını şöyle dile getiriyorlar:

"Her gün ev ev dolaşıyoruz. Geçen haftaya kadar koruyucu tulum giyiyorduk. Ancak 6 gün önce kriz masasındaki görevliler bize sözlü olarak 'Bundan sonra tulum verilmeyecek. Vatandaş korkuyor ve tedirgin oluyor!' diyerek tulum vermekten vazgeçtiler. Günde bir tane N-95 maske ile bir önlük veriyorlar. Giydiğimiz önlüğün doğru dürüst koruyuculuğu yok. Elyaftan yapılmış bir önlük sadece. Tulumun yüzde 90 koruyucu özelliği var. Temaslı kişilere gidiyoruz. Bize verilen değer bu! Başka illerde böyle bir uygulama yok. Kriz masasındaki bazı görevliler de tulumları kötü günler için muhafaza ettiklerini söylediler! Ne yapacağımızı şaşırdık. Risk altındayız ve üst düzey yerel yetkililerden sorunu bir an önce çözmelerini bekliyoruz!.."

***

"Test yapılmıyor!"

Filyasyon ekiplerinin sıkıntıları sadece tulumdan ibaret değil...

Tarama testi yapılmasını istediklerini söyleyen ekip, "Şimdiye kadar bizlere test yapılmadı. Nilüfer'de, şikâyet üzerine filyasyon ekibinde görevli bir arkadaşımıza test yapıldı ve pozitif çıktı. Pozitif ve pozitifli vakaların temaslılarıyla iletişim halindeyiz. Endişeliyiz!" diyorlar.

Ayrıca, saha çalışmasında vatandaşlardan ciddi tepkiler gördüklerini, hakarete uğradıklarını da anlatan filyasyon ekipleri, "Vatandaş evlerine gitmemizi istemiyor. Tepki gösteriyor... Mahallelerinde, sokaklarında komşuları duyacak diye tedirgin oldukları için farklı muameleyle karşılaşıyoruz..." şeklinde yaşadıklarını dile getiriyorlar...

***

Evet, Türkiye genelinde 4 binin üzerinde, şehrimizde ise filyasyon ekibinde görev yapan 600'e yakın sağlıkçı var.

Sıkıntılarından sadece bazılarını paylaştık sizinle.

Bizim görevimiz yaşanan aksaklıkları, sıkıntıları, iddiaları dile getirip kamuoyuna duyurmak.

Çözüm yetkililerin!..

Lale AKASOY-yenidonem.com.tr