GÜNCELLEME:

Son 24 saat içinde corona virüsü şüphesiyle hastaneye kaldırılan 6 kişide olumsuz duruma rastlanmadı.

Dün İran'dan Türkiye’ye giriş yapan 3 Türk vatandaşı, Van’da yüksek ateş görülmesi sebebiyle corona virüsü şüphesiyle hastanede tedavi altına alınmıştı.

Hakkari'de de ateşi yükselen bir çocuk ile annesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne aynı şüphe ile getirilmişti.

Bakan Koca hastaların test sonucunun negatif çıktığını açıkladı.

SON ŞÜPHE: MEVSİMSEL GRİP

Öte yandan Afyonkarahisar Valiliği, hastaneye kaldırılan İranlı çocuğun mevsimsel grip geçirdiğinin anlaşıldığını açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, “20 gün önce Türkiye’ye giriş yapan İranlı ailenin 3 yaşındaki çocuğunda yüksek ateş olması sebebiyle bu sabah Afyonkarahisar Devlet Hastanesine getirilmiş; hastanın mevsimsel grip olduğu anlaşılmıştır.

İlimizde Yeni Koronavirüs (COVID-19) vakası ya da şüphelisi bulunmamaktadır” denildi.


NE OLMUŞTU?

İran’da KOVİD-19 (yeni koronavirüs) vakası ve can kaybı yaşanmasının ardından Van’ın Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı'ndan ülkeye giriş yapan 3 Türk vatandaşında "yüksek ateş" görüldü. Vatandaşlar tedbir amaçlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne getirilerek tedavi altına alındı.

​Öte yandan Hakkari’de bir anne ile çocuğunda yüksek ateş olması nedeniyle bölge hastanesine sevk edildikleri öğrenildi. Annenin sağlık durumunun düzeldiği ancak yüksek ateşi devam eden çocuğun tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

Valilik yetkilileri, tedbir maksatlı bölge hastanesinde yüksek ateşli 5 kişinin tedavi altında tutulduğunu doğrularken, herhangi bir virüs tespiti ile alakalı konuşmanın erken olduğunu bildirdi. 

Van Sağlık Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden de konuyla ilgili açıklama yapılmış ve "İran’dan ilimize ambulans ya da başka bir yolla hasta kabulü yapılmamaktadır" denilmişti.

3'Ü YOĞUN BAKIMDA

Euronews Türkçe'ye konuşan Van Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şube eş Başkanı Sezer Öğrenç, üçü yoğun bakımda olmak üzere İran'dan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dört kişinin getirildiğini söyledi.

KESİN TANI HENÜZ YOK

Tedavi altına alınan kişilerin hastalığına ilişkin kesin tanının henüz yapılmadığını belirten Öğrenç, "Çünkü Van bölge ve araştırma hastanesinin fiziki koşulları böyle bir hastalığın tanısını kesinleştirmek için uygun değil. Önce hastalardan alınacak olan balgam kültürleri Ankara'ya gönderilecek ve durum netlik kazanacak." dedi.

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Hastanenin karantinaya alındığını belirten Öğrenç, yetkililerden vakalara ve boyutlarına ilişkin açıklama beklediklerini söyledi.Öte yandan HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, TBMM'ye verdiği soru önergesinde İran ile sınırdaş şehir olan Van'da şu ana kadar hangi önlemlerin alındığını sordu. Saraç ayrıca, Van'da Koronavirüsşüphesiyle teşhis konulan hasta olup olmadığını sordu.

Van İl Sağlık Müdürlüğünden Açıklama

  • İran ile giriş çıkışların sağlandığı Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan ilimize gelen herkesin muayenesi yapılmaktadır.
  • İlimizde şu an koronavirüs hastası mevcut değildir
  • İran’dan ilimize ambulans ya da başka yolla hasta kabul edilmemektedir