İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak’ın yaptığı açıklamaya göre doktor göçünde yaşanan artışa dikkat çekilerek tıp fakültesi son sınıfta okuyanların Türkiye’yi kariyer planlaması için gelecek planlarından çıkardıklarını belirtti.

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, hekimlerin kamudan ayrılarak yurt dışına gitmek istemesinin tükenmişliğin en büyük göstergesi olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Tükenmişlik, insanların yeni yollara müracaat etmelerine neden oluyor. Emekli olabileceklerse emekli oluyorlar. İstifa edebiliyorlarsa istifa ediyorlar. Genç hekimlerimiz, özellikle tıp fakültelerinin 5., 6. sınıflarına gelmiş öğrencilerimiz, bugün Türkiye'de kalmayı kendi hayat planlarından çıkardıkları görünmekte. Bunun birçok nedeni var. Maddi yönden hekimler çok zor durumda."

YÜZDE 47'Sİ KİRADA OTURUYOR

Kaynak'ın maddi sıkıntı iddiasını Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) anket verileri de doğruluyor.

SES'in 2 bin 63 sağlık emekçisiyle "Ekonomik ve Sosyal Durum" yaptığı anketin sonucuna göre sağlık hizmet emekçilerinin yüzde 47'si kirada oturuyor.

Kirada oturan sağlık emekçilerinin yüzde 97'sının kalan ömürleri boyunca tasarruf etseler dahi kendi evleri olacağına ilişkin umutları yok.

NEW YORK TİMES DA YAYINLADI

Türkiye'den yurt dışına yaşanan hekim göçleri Amerika'nın önde gelen gazetesi The New York Times'a haber oldu. "Türkiye'de doktorlar ülkeden ayrılıyor" başlığıyla yayınlanan haberde bir asistan hekimin nöbet çıkışı trafik kazasında hayatını kaybetmesi, hamile bir hemşirenin darp edilmesi ve bir hekimin bıçaklı saldırıya uğraması gibi olayların tetikleyici olduğu belirtilirken son dönemde doktorların maaşının asgari ücret düzeyine yaklaşmasının ise bardağı taşıran son damla olduğu ve bu durum karşısında doktorların yurt dışına daha iyi fırsatlar aramaya gittikleri ifade edildi.