Ülkemizin de içinde yer aldığı 191 ülkeden gelen verilerle oluşturulan 2020 Dünya Hemşirelik “Durum Raporu’nda, 21. yüzyılın sağlık hedeflerine ulaşılmasında hemşirelerin daha etkili hale getirilmesi için güçlendirilmeleri gerekliliği vurgulandığını hatırlatan Serpil Güven, bu vurguya rağmen ne dünyada ne de ülkemizde önemli bir adımın henüz atılmadığını söyledi.

Dünya Hemşireler Günü’nde düzenlediği basın toplantısında hemşirelerin sorunlarını dile getiren Serpil Güven, “Ülkemizde de Covid-19 pandemisinde hemşireye olan ihtiyaç daha da derinleşmiştir. Buna karşın hemşirelik mesleğinde hemşire sayısının yetersizliği önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmakta ve çalışma yaşamına ilişkin sorunların çoğuna kaynak teşkil etmektedir” dedi.

Açık büyüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 5,9 milyon kişi olarak tahmin edilen hemşire açığının yüzde 89'luk bölümünün düşük ve düşük-orta gelirli ülkelerde yoğunlaştığını kaydeden Güven, şunları kaydetti:

“Bu açığın pandemi sonrasında daha da artacağı gerçeği gün gibi ortadır. Bu durumun ciddi bir boyutta olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü de hükümetlere sağlık çalışanlarının sağlık, güvenlik ve refahını sağlamak için yasal ve ahlaki sorumlulukları olduğunu hatırlatmaktadır. Çünkü nitelikli ve güvenli sağlık bakımının sürdürülmesi nicelik ve nitelik açısından yeterli sağlık çalışanı ile mümkündür. Sağlık çalışanlarını güvende tutmadığı sürece hiçbir ülke, hastane veya hastalarını güvende tutamaz.”

Türkiye'de bir hemşire başına düşen hasta sayısı 431 iken bu oran OECD ülkelerinde ortalama 102.