AKP yöneticilerinin ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen iş insanlarının sağlık alanına ilgisi hızla artınca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, özel hastane sayısı 20 yılda neredeyse iki katlanarak 571’i buldu. Hızla çoğalan ve zincir hastaneler olarak tanımlanan, ülkenin en büyük özel hastaneleri kamuoyunun oldukça yakından tanıdığı isimlere ait.

Ülkenin en büyük özel hastane gruplarından biri olan Medical Park ve Liv Hospital’ın ortakları arasında Sancak Ailesi bulunuyor. Hastane grubunun uzun bir süre ortağı olan eski AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Ethem Sancak, hisselerini kardeşi Haydar Sancak’a devretti. Haydar Sancak’ın dışında hastane grubun bir diğer ortağı ise Trabzonspor’un eski başkanı Muharrem Usta.

Medical Park Hastaneleri Grubu’nun birçok farklı kentte 25 büyük hastanesi bulunurken Liv Hospital Grubu’nun da yine farklı kentlerde altı büyük hastanesi bulunuyor. Öte yandan, Medical Park ve Liv Hospital Hastane Grubu’nun ülkedeki en büyük özel hastane grubundan biri olduğu da biliniyor.

KOCA AİLESİNİN HASTANESİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aile doktoru olarak bilinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 2009 yılında kurduğu ve hisselerini kardeşlerine devrettiği Medipol Hastane Grubu da AKP döneminde hızla büyüdü. Yönetim kurulu başkanlığını Bakan Koca’nın kardeşi Özer Koca’nın yaptığı Medipol Hastane Grubu’nun tamamı İstanbul’da olan 10 ayrı hastanesi bulunuyor. Ayrıca Medipol Grubu geçtiğimiz yıllarda kamu kurumlarının yaptığı tahsisler ile gündeme gelmişti.

KÜLÜNK’ÜN HASTANESİ

İstanbul’da altı şubesi bulunan Özel Erdem Hastanesi de eski AKP Milletvekili, AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Metin Külünk’ün ailesine ait. Özel Erdem Hastanesi’nin sahibi olan Çakmak Özel Sağlık Hizmetleri Limited Şirketi’nin yönetiminin tamamı İTO sicil kayıtlarına göre Metin Külünk’ün aile bireylerinden oluşuyor. Metin Külünk son zamanlarda suç örgütü elebaşısı Sedat Peker’in yayımladığı videolar ile gündem oldu.

Meclis’in yanı başında bulunan ve çok sayıda siyasinin uğrak yeri olan, hatta “Siyasilerin hastanesi” olarak tanımlanan Güven Hastanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Küçükel Ezberci aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi.

Acıbadem Hastane Grubu’nun kurucusu Mehmet Ali Aydınlar ise 17-25 Aralık sürecine ismi karışan isimler arasında. Aydınlar ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) da eski başkanı.

AKP’Lİ HASTANE SAHİPLERİ

İstanbul Avcılar’da bulunan Avcılar Hospital Hastanesi’nin kurucusu ise eski Sağlık Bakanı AKP’li Mehmet Müezzinoğlu. İstanbul’da yedi şubesi olan Kolan Hastanesi’nin sahibi de 2018 yılında AKP’den Ağrı Milletvekili Aday Adayı olan Mehmet Nedim Kolan.

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin de Bursa’daki Özel Doruk Hastanesi’nin sahibi. Esgin, geçtiğimiz yıllarda AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin özel hastanesine bedelsiz otopark tahsis etmesiyle gündem olmuştu.

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Özel Merkez Hastanesi’nin sahibi ise AKP Kurucusu Hakan Höbek. Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2003 yılında açılışı yapılan Özel Merkez Hastanesi, geçtiğimiz yıl hastane binası önünde Sebahattin Duru isimli yurttaşın kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesiyle gündeme gelmişti. Müdahale edilmediği iddiası gündeme gelince hastane hakkında soruşturma başlatılmıştı.

A101’İN DE SAHİBİ

İstanbul, Ankara, Antalya, Kayseri ve Diyarbakır’da toplam 13 şubesi olan Memorial Sağlık Grubu’nun sahibi Turgut Aydın aynı zamanda da 10 binin üzerinde şubesi olan A101 marketlerinin de sahibi. Turgut Aydın, 2019’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminde A101 markete ait 100 TL değerindeki hediye çeklerinin dağıtılarak AKP için oy istenmesiyle gündeme gelmişti.

GÖZALTINA ALINMIŞTI

A101’in patronu Turgut Aydın, FETÖ operasyonuyla da gündeme gelmişti. 15 Temmuz 2016 FETÖ’nün darbe girişiminden yaklaşık bir ay sonra, 16 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından ‘FETÖ/PDY’ operasyonları kapsamında, bünyesinde A101 marketler zincirini de bulunduran Yeni Mağazacılık A.Ş. sahipleri hakkında yakalama kararı çıkarıldı. A101 Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Holding sahibi iş insanı Turgut Aydın, FETÖ/PDY finans yapılanması soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Turgut Aydın, emniyet ve savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

GAZETELERE İLAN VERDİ

Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun da tam 12 ayrı ilde ve 21 ayrı noktada şubesi bulunuyor. Dünyagöz Hastaneler Grubu 11 Eylül 2020’de birçok yandaş gazeteye verdiği ilanla gündeme geldi. İlanda başkanlık sistemine ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik övgüler dikkat çekti. Dünyagöz Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu imzasıyla yayımlanan ilanda, “Ekonomimizin hızla normalleşmesi ve hızlı kararlar alınabilmesi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve bu sistemin mükemmel bir şekilde yönetilmesi sayesinde olabilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan, Dünyagöz Hastanesi, geçen yıl Ziraat Bankası tarafından kurtarılacağı iddiası ile de gündeme gelmişti.

***

Menzil Tarikatı’nın hastanesini erdoğan açtı

AKP iktidarı döneminde Sağlık Bakanlığı içerisinde birçok cemaatin ve özellikle de Menzil Tarikatı’nın örgütlendiği ve eski Sağlık Bakanı AKP’li Recep Akdağ döneminde Menzilcilerin bakanlık içerisinde önemli görevlere getirildiği iddiaları uzun yıllardır konuşuluyor.

Menzil Tarikatı’nın ait olduğu bilinen İstanbul Kurtköy’deki Özel Emsey Hospital Hastanesi’nin açılışı 2012 dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Açılışta, dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş da hazır bulunmuştu.

Ayrıca, Işıkçılar Cemaati’nden oldukları bilinen İhlas Grubu’nun da İstanbul’da Türkiye Hastanesi adı altında bir özel hastanesi bulunuyor. Sağlık alanına yönelen gruplar arasında yer alan FETÖ’nün de 11 hastanesi ise 2015 yılında kapatılmıştı.

Özel hastanelerle multimilyonerler yaratıldı

Özel hastane patronlarının pandemiyi fırsata çevirdiğine vurgu yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel “Bu alan Türkiye’nin multimilyonerlerini yaratmış, tarikatlar ve cemaatler açısından da sermaye birikimini hızla artırmak ve siyasi güç devşirmek için sonuna kadar kullanılmıştır. Öyle ki şu anda başta olmak üzere sağlık bakanlarının bir kısmı özel hastane patronudur ve özel sağlık sektörüne kamu kaynaklarını aktaran ve böylece sağlığın özelleşmesinin önünü açan bir dizi yasal düzenleme AKP iktidarı döneminde gerçekleşmiştir” diye konuştu. AKP’nin Sağlık Dönüşüm Programı’na değinen İçel, sözlerini şöyle tamamladı: “2003 yılında ‘sağlıkta dönüşüm’ sürecinin tanıtımında AKP’nin Sağlık Bakanı; kürek çeken değil, dümen tutan Bakanlığa dönüşeceğiz diyerek özelleştirmeyi savunmuştu. Bugün gelinen noktada ise Bakanlık, gemiyi alabora etmeye götürmekte.”

BirGün
Editör: Haber Merkezi