Acaba asıl mesele personel eksikliği midir yoksa sistem sorunu mudur. Acaba hala teknolojiden tam olarak faydalanamıyor muyuz? Hastane sistemleri üzerinden elde edilebilecek veri ve istatistikler için hala personel mi istihdam ediliyor.Acaba sistem mi kuramıyoruz. Tüm hastaneler Sağlık Bakanlığına bağlı ise o zaman neden hastaneler bazında uygulamalar farklı? Daha önceki yazılarımızda sağlık personelinin alanı olmayan birimlerde (hukuk büro, personel özlük, idari büro, sivil savunma, eczane) görevlendirmelerini dile getirmiştik. Sağlık personelinin nöbet muafiyeti olmamasına rağmen (eğitim, hasta hakları,kalite, tiğ, tahakkuk v.b) birimlerde görevlendirilmesi de gündemden düşmeyen konulardan biridir. Özellikle mevzuata uygun olmayan sorumlu, gözetmen hemşire görevlendirmeleri, mevzuatta olmayan süpervizör, koordinatör, sağlık bakım hizmetleri birim sorumlusu görevlendirmeleri kurumlarda sosyal barışı bozan faktörlerdendir.

Yıllardır kanayan yara geçici görevlendirmeler ise artarak devam etmekte. Covid-19 pandemisi bile bunun önüne geçemedi.

Bugünkü konumuz ise her hastanede bulunan Taşınır Kayıt Yetkilisi ve Taşınır Kontrol Yetkilisi,

Son zamanlar da Sağlık personeli Taşınır Kayıt Yetkilisi olmak için mücadele veriyor. Malzeme sıkıntısı çekmeyi göze alamayan yönetimlerde bu alanlara adeta personel yıgınagı yapıyor.

Öncelikle burada ülke bazında farklı uygulamalar mevcut. Kimi illerde tüm iş ve işlemler Taşınır Kayıt Yetkilisine yıkılmış durumda. O nedenle de sürekli bir personel eksikliği gündemde.

450-600 yataklı bir hastanede 20'den fazla Taşınır Kayıt Yetkilisinin varlığından söz edilmektedir.

Bu hastanede olan personel sayısı birde İl Sağlık Müdürlüklerinde Stok Koordinasyon birimleri var ve burada da en az 4-5 sağlık personeli i çalışmakta.

Ancak hala personel eksikliği gündemden düşmemekte ve sorunlar yaşanmaya devam etmektedir.

Öncelikle bu kadar fazla personel ile hala aksaklık yaşanmasının sebeplerini sıralar isek;

 Öncelik ile hastanelerin Otomasyon sisteminde var olan ihale takip sistemi, malzeme istemi, bilgilendirme,kritik ve minimum seviye değerlendirme v.b sistemleri tam ve tekin olarak kullanılmamaktadır.

Hastanelerin satın alma birimleri sadece ihale aşamasından sorumlu olduğunu kabul edip,numune değerlendirme iş ve işlemlerini Taşınır Kayıt Yetkililerine yaptırmaktadırlar.

· Bilgisayar bilgisi yeterli olmayan Taşınır Kayıt Yetkilileri Otomasyon sistemini etkin kullanmamaktadır.

· Tüm iş ve işlemler özelikle satın alma süreçleri Taşınır Kayıt Yetkilisi tarafından yürütülmeye çalışmaktadır.

Hastane otomasyonları üzerinden talep yapılıp, ihalede olmaması durumunda, yada malzeme kritik seviyenin altına indiğinde yönetici ve satın alma birimin ekranına düşse ve bir personel sağlık Bakanlığının kurmuş olduğu stok koordinasyon ve tedarik paylaşımdan kontrolünü yapsa bu kadar personel ihtiyacı olur mu?

Taşınır Kayıt Yetkilisi sağlık personeli olmalı şartı da başka bir problem . Neden sağlık personeli olması gereksin. Malzemeyi tanıması gerekirmiş. Malzemeyi tanıması ve bilmesi gereken kullanıcıdır. Yani muayene komisyon üyeleri. Malzemeyi isteyen, şartnameyi hazırlayan kullanıcıdır malzemeyi tanıması gereken kişi. Sistem Bakanlığın Verimlilik ve SKS kriterleri doğrultusunda yönetilse malzeme istemi ÇKYS'de yer alan malzeme kodu üzerinde yapılsa karışıklıklar önlenir. Çkys ve otomasyon sistemi üzerinden kontrol edilebilir. Otomasyon sistemi üzerinde kritik seviye inen malzeme ihalede var ise alarm verse,hangi ihalede olduğu da yer alsa, sipariş verilmesi için Taşınır Kayıt Yetkilisinin Bilgisayar mı bilmesi gereklidir Sağlık Personeli mi olması gereklidir.

Sağlık Personeli neden Taşınır Kayır Yetkilisi olmak istemektedir. Öncelikle masa başı çalışması olması ve nöbetsiz bir birim olması, ve ek ödemesinin yoğun bakım da çalışan bir personele eş olması bu nedenlerin başında sayılabilir.

Unutmadan burada da birde hiç ihale takip etmeyen, sadece elinde ajandası ile kalite işlemlerini yürüttüğünü söyleyen, Taşınır Kayıt Yetkililerinin Sorumlularını da unutmamak gerekir.Taşınır Kayıt Yetkililerinin Sorumlusu olmak için ne mi gerekir. Yönetmelikte olmayan  bu görevlendirme için öncelikle yönetim ile aranızın iyi olması gerekir. Beraberinde çalıştıgı insanları sürekli şikayet etmek, sürekli çok işiniz var söylemleri,rutin yönetim ziyaretleri ve en önemlis tedarik paylaşımdan alınan malzemeleri sadece kendiniz buluyor ve hastaneye büyük katkıda bulunuyormuş edaları.