696 KHK ile kadroya geçen ve yılda 2 defa olmak üzere yüzde 4 zam alan işçiler geçinmekte zorluk çekiyor. İşçilerin en çok merak ettikleri konuların başında imzalanacak olan TİS'de tayin hakkı, maaş farkı ve sosyal haklar yer alıyor. Maaş farkı ve tayin hakkı ile ilgili emsal davalar kazanılsa da tüm işçilerin bu haktan dava açmadan yararlanmaları önem arz ediyor. Bu karar gelecek ay masaya oturacak olan Türk-İş ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilecek. Koronavirüs tedbirleri kapsamında ekim ayına ertelenen TİS toplantısı tekrar ertelenmezse 4D'li işçiler için milat olması bekleniyor.

TOPLANTIDAN İŞÇİ İÇİN TAYİN HAKKI ÇIKAR MI?

Kamu kurumlarında çalışan 4D'li taşeron işçiler daha önce bireysel olarak tayin hakkının verilmesi için bireysel dava açtılar kazandılar. Sendikaların bu davaların ardından yaptığı açıklamada işçilerin hepsinin bu davaları açabileceğini söylemesi üzerine TİS'de ele alınması ve düzenlenmesi beklenen en önemli maddelerden biri oldu. Daha sonra bazı muhalefet Milletvekilleri kulislerde bu sorunu dile getirmesi bazı çözüm önerilerinide beraberinde getirdi. İşte çözüm önerileri;

  • Kamu kurumlarında ve belediyelerde çalışan bütün 4D'li taşeron işçilere koşul öne sürülmeden tayin hakkı verilebilir.
  • Eşi de kamuda çalışanların aile birliğinin bozulmaması için tayin hakkı verilebilir.

  • Sadece çalışılan kurum içinde ya da çalışılan il içinde tayin hakkı verilebilir.

Tayin hakkı konusundaki makul çözüm önerilerini böyle özetleyebiliriz. Ancak unutmayın ki bu konuda henüz ne Türk-İş'ten ne de bakanlıktan bir resmi açıklama geldi. Tayin hakkı geçen yıl yapılan TİS'te ele alınmadığı ve giderek aciliyet kazandığı için 2020'deki TİS'te ele alınacağı düşünülüyor ve bazı çözüm önerileri tartışılıyor. Ancak tayin hakkı konusundaki esas kararlar 2020'deki TİS'te Türk-İş ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında gerçekleşecek müzakerelerden sonra alınabilir. Haziran ayındaki enflasyon oranlarının açıklanması ile beraber yaz başında yapılması beklenen TİS ise Resmi Gazete kararı ile diğer TİS'lerle beraber ertelendi.

2020'nin ekim ayının sonuna doğru yapılması planlanan TİS'ten önce tayin hakkı konusunu sık sık gündemde tutmak toplantıda bu konunun müzakere edilme ihtimalini yükseltir. O nedenle tayin hakkı konusundaki çözüm önerileri sık sık dile getirilmeye başlansa da asıl çözüm TİS'te bulunacak.