Hastanelerde, kullanılan tıbbi sarf-malzemelerin, sunulan hizmetlerdeki tüketilen tüm malzemelerin alımlarının yapılmasında doğru tetkikler ile maliyetlerin kontrollerinin yapılabilmesi hayati önem arz etmektedir. Günümüzde artık sözleşmeli yöneticiler, kaliteli hizmet sunabilmenin tüm şartlarını yerine getirirken, artan maliyetler karşısında da yeni stratejiler bulmak-üretmek zorundadırlar. Zaten bulundukları sözleşmeli yöneticilik makamlarının yapısı sırf bu yüzden 663 sayılı KHK ile düzenlenerek, SÖZLEŞMELİ YÖNETİCİLİK MODELİ olarak değiştirilmiştir. 

Ancak, gelinen noktada gerek il sağlık müdürlüğü bünyesinde satın alma iş ve işlemleri ile ilgili süreci yönetmek için bulunan başkan, başkan yardımcısı,uzman, gerek hastane bünyesinde istihdam edilen idari ve mali hizmetler müdür ve müdür yardımcısı hastanelerde maliyetlerin düşürülmesi için en önemli ayak olan satın alma süreçlerinde yer almamaktadır. Satın alma süreci istek ile başlamakta ve muayene ile bitmektedir. Ancak istek yapan birimin bağlı olduğu sözleşmeli yönetici isteğe imza atmamaktadır. İhtiyaç tespit komisyonları ise inanılmaz kalabalıklaştırılmış, isteğin değerlendirilmesinden çok sorumluluğun paylaşıldığı bir komisyon halindedir. Yaklaşık maliyetlerin hazırlanması, piyasa fiyat araştırması sırasında başkan, başkan yardımcısı,uzman, idari ve mali hizmetler müdür ve müdür yardımcısı yer almamaktadır. Muayene komisyonlarında da sözleşmeli yöneticiler yer almamaktadır. İhaleler yapılamamakta ve ihalelerin yapılamaması nedeniyle pazarlık ve doğrudan temin ile sistem yürütülmeye çalışılmaktadır.

Sözleşmeli yöneticiler hiçbir satın alma sürecinde imza atan sorumluluk alan olmadığı için çalışanlarda artık sorumluluk almak istememektedirler. Sözleşmeli yöneticili sistemi ile sözleşme imzalayanlar bulundukları kadrodan daha fazla maaş almaktadırlar. Bu maaşlar makam odalarında otursun, yakınlarını sıra beklemeden muayene ettirsin, sendika temsilcilerini ağırlasın diye verilmemektedir. Sözleşmeli yöneticiler tüm satın alma süreçlerinde yer almalıdır. Satın alma süreçlerinde yer alan sözleşmeli yöneticileri tebrik ederiz. Ancak, almayan sözleşmeli yöneticilerin sorumluluk almaları sağlanmalıdır