Sağlık çalışanları koronovirüs pandemisinde 3. Dalganın konuşulmaya başladığı son günlerde, pandeminin başlangıcında konuştuğu yerde aynı şeyleri istiyor. Bu dönemde sağlık çalışanları bolca alkış ve teşekkür aldı. Özlük haklarında iyileştirme için aşındırdığı kapılardan boş döndü. Gelinen noktada tamda sıfır noktasında yani başlangıç noktasında.

Bu dönemde özlük haklarında hiçbir şey elde edemeyen sağlık çalışanları, çalışma koşullarında da bir şeylerin değişmesini sağlayamadı. Görevde yükselme ve unvan değişikliğinde mülakat kalksın istedi o dahi olmadı. Ancak bulunduğu kadrodan daha fazla maaşı her ayın 15’inde alan, hiçbir sınava tabi tutulmayan sözleşmeli yöneticilerin sözleşmelerine kaçıncı kez uzatma geldi. Uzatma geldikçe sözleşmeli yöneticiler çalışanlar ile aralarındaki engelleri artırdı. Artık daha da ulaşılmazlar. Taşın altına elini koymaya, sorumluluk almaya da gerek yok. Sonuçta sözleşmeler zaten uzatılıyor. Referansında sağlam olursa bilgi ve beceriye de gerek yok. Sonuçta sözleşmeli Yönetici olarak atanmak için ne sınav puanı gerekiyor, ne mülakat. Hal böyle olunca sahada da sorunlar yumaklaşıyor. Ne kurallar, ne yönetmelikler, ne sorumluluklar, nasıl olsa uzatılıyor. Pandemide şiddete uğrayan kaç sağlık çalışanını yönetici aramıştır destek olmuştur. Ama gönderilen verilere bakın bakalım.

Personel ve hasta memnuniyeti düşüyor. Sağlık çalışanları 2020 yılında izin kullanamadı. Şimdi 2021 yılında da izinlerin kapatılması gündemde. Aslında Sağlık Bakanlığı PDC’sinin yer aldığı kurumlarda çalıştırsa personelini izinlerin kapanmasına da gerek kalmazdı. Pandemi hastanesinden il-ilçe sağlık müdürlüklerine başka hastanelerin kalite birimlerine yapılan geçici görevlendirmelerin açıklamasını kim yapabilir. PDC’si dolu olan sağlık kuruluşlarına PDC’si dolu olmayan pandemi hastanelerinden yapılan geçici görevlendirmeler sonrasında ödenen, ödenmekte olan nöbet paraları kamu zararına girmez mi? Bir ayda 10 -12 gün nöbete gitmek zorunda kalan personelin kul hakkı yok mudur. Madem uyulmayacak pandemi döneminde dahi il-ilçe sağlık müdürlüklerine geçici görev ile personel çekilmeye devam edilecek o zaman ne gerek var PDC’ye. Pandemi hastanelerinde çalışan personel mesaiye geç kaldığı için ceza alırlen, il-ilçe sağlık müdürlüklerinin mesaisi kaçta başlamaktadır. İl-ilçe sağlık müdürlüğünde çalışan personel arandığında daha yoldayım, bizim mesai başlamadı diyebilmektedir.

Sağlık Bakanlığında görevlendirmeler yönetmeliklere uygun yapılmayacak ise neden vardır? Neden sorumlu hemşire atanırken kriterlere bakılmaz? Neden bir birimde hem sorumlu hem sorumlu yardımcısı vardır. Bu nedenler ile personele fazla mesai, nöbet parası ödenmesi kamu zararaına girmez mi? Sağlık çalışanları bu birimde görevli personel sayısı bu. Sorumlu yardımcısı diye bir kavram yoktur. Bana verilen bu fazla nöbet mobbigdir, o nöbete girmez iken benim nöbet tutmam mobingdir diye dava açamaz mı?

Aslında, izinlerin tekrar kapanmasının gündemde olduğu ve hastanelerde klinilerin tekrar covid-19 hastalarına ayrılmaya başladığı şu dönemde geçici görevleri, sorumlu yardımcılarını, yönetmelikte olmayan sağlık bakım hizmetleri birim sorumlularını, Sağlık bakım hizmetleri müdür yardımcıları gündüzde daha güzel çayını kahvesini içsin diye gündüz mesai saatinde görevlendirilen süpervizörlerden, kalite biriminde gündemde dahi olmayan denetimlere hazırlık yapanları, eğitim biriminde online yapılan eğitimler için görevlendirmiş olduğunuz personeli sahada görevlendirseniz izinlerin iptal edilmesine gerek kalmazdı. Bunun için kaynak ayırmaya da gerek yok. Hatta ödenen fazla nöbet ücretlerinden kar dahi edersiniz.

Sözleşmeler Nasıl Olsa Uzatılıyor, Sorun çözmeye, hata ve personel memnuniyeti için çabalamaya, taşın altına elini koymaya, sorumluluk almaya, mevzuat, yönetmelik ögrenmeye gerek var mı?