Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda görev yapan binlerce sözleşmeli personeli kapsayacak düzenlemeye dair detayları paylaştı.

Önümüzdeki dönem içerisinde sözleşmeli personelin sorununu çözüyoruz diyen Çalışma Bakanı, EYT sorunuda da değinerek “bütün bu sorunları dosya dosya açıp çözeceğiz” şeklinde konuştu.

Kadroya geçen sözleşmeli personel özlük hakları neler?

Kamuda çalışan 565 bin sözleşmeli personelin gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Memur-Sen ile yapılacak görüşmede. Tarafların salı günü bir araya gelmesi beklenirken, Memur-Sen’in konuya ilişkin hazırladığı çözüm teklifi ortaya çıktı. Kritik görüşmede sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, isteğe bağlı yer değiştirme, görevde yükselme ve yemek yardımı gibi önemli konuların masada olacağı öğrenildi. Teklifte sözleşmeli personeli kadroya geçirilmesi ile bekleyen haklar madde madde sıralandı. Sözleşmeli personel kadroya geçmesi ile birlikte kurumuna göre şu hakları kazanacak:

Kadroya geçen personelin kademe ve derece ilerlemesi olacak mı?

Personellere iş güvencesi verilecek, kadroya geçen personellerin disiplin hükümleri hariç görevine son verilemeyecek. Sadece bazı maaş/aylık kalemleri gelir vergisine tabi olacak. Kademe ve derece ilerlemesi olacak. Personeller görevde yükselme sınavlarına girebilecek. Sınavlara katılmak suretiyle unvan değiştirme hakkına sahip olunacak.

Kadroya geçen sözleşmelilere yemek ücreti yardımı verilecek mi?

Yurt dışında eğitim veya görevlendirme hakkı tanınacak ve harcırah ödenecek. Yemek ücreti yardımı verilecek. Doğum yapan personelin memuriyeti devam edecek ve doğum izni sonrasında kurumuna dönecek. İstifa eden memur belli şartlar dâhilinde memuriyete yeniden dönebilecek.

Kimler hangi sözleşmeliler kadroya geçecek, kadro geçişleri kimleri kapsayacak?

İdari hizmet sözleşmelilerinin ve kamudaki 4/B statüsündeki çalışanların yapılacak düzenleme ile isteğe bağlı kadroya geçirilmesi bekleniyor. Sendikanın talepleri arasında dikkat çekenler ise, istihdam türlerinin farklıkları ve çeşitlilikleri ortadan kaldırılması, bütün sözleşmeli personelin, 3+1 kapsamına alınması, sözleşmeli ve kadrolu personel arasındaki Gelir Vergisi'nin düzenlenmesi. Sendikada konuşulanlara göre, söz konusu sözleşmeli personel çalışmasında sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ile devletin yük altına girmeyeceği, bilakis yükünün hafifleyeceği belirtiliyor.