Aslına bakarsanız duyumdan da öte görüştüğümüz birçok hekim, devletin hastanelerinden ayrılmak için şimdiden bazı özel hastanelerle irtibata geçmiş bile.

Özel hastaneler derken sadece ilimizdeki hekimleri kapsamıyor bu tercihler...

Bursa dışındaki özel hastanelerde çalışmak için anlaşmalar yapılmış bile...

Pandemi Devam Ediyor Döner Sermaye Belirsizliği Sürüyor! haberi için tıklayınız

Bazı hekimlere, "Niye?" diye sorduğumuzda ise; dâhili branş hekimleri "Yeteri kadar hasta muayene edemiyoruz" derken, cerrahlar da "Ameliyat yapmaya yapmaya ellerimiz körelecek..." şeklinde yanıt verdiler bize.

***

Performansa dayalı olan sağlık sistemimizde puanını tamamlamayan hekime para yok!..

Sadece bir kuru maaşla geçinmek zorunda...

Anlayacağınız ne kadar iş, o kadar para!

Biliyorsunuz hekim, sağlıkta dönüşüm programıyla sistemin içine konan "hasta başı ödeme" yani muayene ve ameliyat sayısına göre para alıyor döner sermayeden.

Normalleşme sürecine girmemizle birlikte hastanelerde belli sayıda poliklinikler açılsa da, sınırlı sayıda ameliyatlar yapılsa da hekimi tatmin etmiyor bu uygulamalar.

Hekimler, ilimizde bu sürecin daha iyi yönetilebilmesi için sağlık üst düzey yöneticilerinin bazı adımlar atması gerektiğinin altını çiziyorlar.

İstanbul örneğini veren hekimler beklentilerini şöyle dile getirdiler:

 "İstanbul'da bazı hastaneler referans hastanesi olarak düzenlendi. Diğer hastaneler pandemi öncesi olduğu gibi hizmet veriyor. Oralarda da kovid poliklinikleri var ama tedavi için hastalar referans hastanelere gönderiliyor. Bizim şehrimizde de böyle bir uygulamaya geçilebilir. Mesela Şehir veya Yüksek İhtisas Hastanesi pandemi hastanesi olarak belirlenebilir. Diğer hastaneler normal çalışabilir. Pandemi hastanesinde personel mağdur olmasın diye devlet bir bütçe çıkarabilir. Pandemi döneminde bakanlığımız ödemelerimizi tavandan yaptı. Tamam! Peki ya bundan sonra!.. Hepimizin ailesi var, ödemekle yükümlü olduğumuz giderlerimiz var. İçinde bulunduğumuz temmuz ayının 15'ini bekliyoruz, yani maaş günümüzü. Ne kadar para alacağımıza bakacağız. Büyük ihtimalle hayal kırıklığı yaşayabiliriz. Çünkü yeteri kadar ne hasta muayene ettik, ne de ameliyat yaptık. Ekonomik sıkıntı içine girebiliriz. Birçok arkadaşımız il ve il dışındaki bazı özel hastanelerde çalışmak için iletişime geçti. Bu aydan sonra özele kaçışlar başlayabilir..."

***

Evet, hekimlerin anlattıkları böyle...

Üzülmüyor değiliz elbette!

Bu soruna bir çare!..

Lale AKASÖY/yenidonem.com.tr

Editör: Haber Merkezi