Türkiye’de pandemiyle mücadelede en ön safta olan doktorlar meslekten her geçen gün uzaklaşıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından maaşlarına yapılacak zam haberleriyle gündeme gelen ancak açıklanan oranın tam da nasıl olacağına ilişkin soru işaretlerinin bulunduğu doktorlar görevi bırakmanın eşiğine geldi. Uzun süredir seslerinin duyulmasını isteyen doktorlar bu kez sosyal medyada açtıkları hashtag ile dert yandı.


Sağlık Çalışanlarına Zam Olayının Perde Arkası! Mecliste Ne Yaşandı? Neden 22 Aralık'a Ertelenmek Zorunda Kaldı? - TIKLAYIN


BU İSTİFALARIN SONUÇLARI NE OLUR?

Tıp fakültelerinde okuyan öğrencilerin birçoğunun yurt dışına gitmek için yollar aradığı öne sürülürken doktorların TUS yerine Almanca veya başka dillere çalıştığı iddia ediliyor. Çalışma koşullarının her geçen gün zorlaştığını öne süren yaklaşık 8 bin doktorun son 2 yılda istifa ettiği kaydediliyor. Doktorlar istifa ederken, bu durum randevu almak isteyen hastalara da doğrudan yansıyor. Randevu sisteminden istifa nedeniyle ayrılan her bir doktor diğer doktorların iş yükünün artmasına neden olurken, aynı zamanda randevu alma sürelerinin de daha fazla uzamasına sebep oluyor.

Hekim istifalarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz yıl soru önergesine verdiği cevapta 2412 hekimin istifa ettiğini açıklamıştı. TTB ise son 18 ayda 8 bin hekimin istifa ettiğini açıkladı. Özellikle Temmuz 2021’den sonra yaklaşık 4-5 bin hekimin istifa ettiğini biliyoruz. Diğer taraftan yurtdışında çalışmada yeterlilik belgesi almak için TTB’ye başvuran hekim sayısının özellikle 2018 yılından sonra 10 kat artış gösterdiğini biliyoruz.

DOKTORLAR NEDEN İSTİFA EDİYOR?

1-Sağlıkta şiddet: Bu durumu en iyi özetleyen durum ise altta yer alan bu fotoğraf.

Bu fotoğraf sağlıkta şiddetin kırılma noktalarından birisi diyebiliriz. Neredeyse tüm sağlık çalışanlarının hafızasında kalan görüntü. Yoğun Bakımın kapısına dayananlardan korunmak için kapıyı tutan sağlık çalışanları. Sağlıkta şiddet yasası çıkmasına rağmen HİÇ BİR ZAMAN UYGULANMAMASI ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

2-Pandemi yorgunluğu: Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde %70’i ek ödeme almadı. Halka başta hekimler olmak üzere tavan ek ödeme yaptık dense de hiç ek ödeme almayan hekimler oldu. Pandemiyle ilgili yapılan görevlendirmelerde yaşanılan haksızlıklar, mobingler. Tüm bunları topladığımızda ayrıca pandemi yorgunluğu oluşmuş durumda.

3-HEKİMLERİN SAHİPSİZLİĞİ: Hekimlerin haklarının korunmasıyla ilgili sahip çıkılmaya ihtiyaçları var.

Hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının başına geldiği gibi herhangi bir olayda örneğin İçişleri Bakanı yada Adalet Bakanı personeline sahip çıkarken, çoğu olayda Sağlık Bakanı başta olmak üzere yetkililer nazarında bir twit atılacak değeri görmüyorlar.

4-MECBURİ HİZMET: DHY ile mecburi hizmete giden hekimlere yönelik iktidar partisinin gençlik kolları başkanının yada ilde bulunan sağlık idarecilerinin gereksiz tavır ve mobingleri hekimleri ciddi anlamda bıktırmış durumda.

5-EKONOMİK NEDENLER: Hekimler vatandaş tarafından çok para meslek sahipleri olarak görülüyor. Nişantaşında çalışan hekimler dışında Türkiye’de hekimler 5 ila 15 bin TL arası ücret almaktadır ki 30 yaşına kadar eğitim gören bir uzman hekimin maaşının karşılığı bu olmamalıdır.

6-SABİM ŞİKAYETLERİ: Sağlık Bakanlığı iletişim hattının bir hekim şikayet hattına dönüşmesi, gözünün üzerinde neden kaşın var denilerek hekimlerden istenen savunmalar durumu işin içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Gerçi Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili geçtiğimiz aylarda bir Genelge çıkararak bu konunun önüne geçmeye çalışsa da her vatandaş şikayeti için hekimlerden savunma istenmesi istifa nedenlerinin içerisinde yer almaktadır.

7-MALPRAKTİS: Kadın doğum başta olmak üzere özellikle cerrahi branşlarda hekimleri meslekten soğutan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Şuanda yaklaşık 6,5 milyon tazminat davaları açılmaya başlandığını duyuyoruz. Bu konuda hukuki bir düzenlemenin olmaması da sıkıntıyı daha da arttırıyor.

8-HEKİMLİK ORTAMI: Performansa dayalı ödeme sisteminde hekimin hekime yada idarenin hekime uyguladığı mobingler nedeniyle hekimlik mesleği yapılamaz bir hal almıştır.

Kaynak: Dr. İbrahim Gürsoy'un youtube videosundan yararlanılmıştır.

Editör: Haber Merkezi