İzmir Torbalı’da aile hekimi olarak çalışan Dr. Ekin Hürel Günay, geçtiğimiz ekim ayında iş çıkışı sokak ortasında sopalı saldırıya uğramıştı.

Saldırı sonrasında yüz bölgesi başta olmak üzere vücudunun hemen hemen her yerine aldığı ağır darbeler sonrası hayati tehlike geçiren Aile Hekimi Ekin Hürel Günay, gözlem altında tutulmuştu.

İzmir Aile Hekimleri Derneği, Tabip Odası ve bazı sağlık örgütlerince gerçekleştirilen basın açıklaması sonucu kamuoyu oluşurken ve saldırganlar büyüyen tepkiler sonrasında tutuklanmıştı.

Saldırıyı gerçekleştirenlerin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına tepki gösteren Aile Hekimi Ekin Hürel Günay, görevinden istifa etti

BAKANLIK YALNIZ BIRAKTI

Torbalı Adliyesi'nde görülen mahkemede Sağlık Bakanlığı'nın kendisini yalnız bıraktığını ifade eden Dr. Günay, “Maalesef mahkeme başkanı duruşmanın şimdilik beşinci dakikasında saldırganların serbest bırakılacağına yönelik bir ifadeyi ağzından kaçırdı. Ben bu hali aslında üzülerek söylüyorum. Serbest bırakılacaklarına yönelik karar eskiden gerçi alınmış. Bu hal olağan olabilir fakat bu şekilde alenen ifade edilmiş olması beni olabildiğincetan üzdü ve şaşırttı” dedi.

'SİYASİ BASKI GELDİ'

Duruşma evvelinde siyasal baskı geldiğine dair duyumlar aldığını öne süren Dr. Günay, “Toplum ortamında bu tarz unsurların yaptırımla son bulmaması ve bilhassa Sağlık Bakanlığı'nın asla şekilde hukuki destek vermemesi mesleğimi daha çok idame ettiremeyeceğimi gözler önüne serdi ve istifa etmek halinde kaldım” diye konuştu.

MÜŞTERİ MEMNUNİYET!

Dr. Ekin Hürel Günay'a meydana getirilen saldırıda saldırganların doktoru 1.5 ay takip ettiğini anımsatan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Günay'ın istifasının sebebi saldırganların serbest bırakılmasının ardından, kendisini koruyamayacağını düşünmesidir mallesef” dedi. Hükümetin sağlıkta şiddet olaylarını önlemeye yönelik yapmış olduğu meşru düzenlemenin asla engelleyici tesiri olmadığını dile getiren Kaynak, sözlerini şu şekilde sürdü: “Sağlıkta şiddet olayı, küçük tefek düzenlemelerle önlenmez. Sağlıkta şiddetin en mühim sebebi, sağlıkta dönüşüm diye ifade ettiğimiz sağlık politikasıdır. Sağlıkta dönüşüm bir anlamda sağlığın ticaretleştirilmesi manasına geliyor. Daha önceki süreçlerde birtakım eski bakanlar hastalara müşteri olarak bakacaksınız gibi bir telaffuzlarda bulundu. Bu da olabildiğince yoğun bir hasta trafiğine niçin oldu. Hastalar bilimsel bir hali kavramak yerine, artık, söz gelimi bir reçeteyi alamadıklarında, nasılsa alırız gibi bir fikre kapılmaya başladılar. Çünkü hasta ve hekim teması müşteri memnuniyeti gibi ifade edebileceğimiz bir kalıba girmiş oldu.”