SKANDALLARIN HASTANESİ

Covid-19 pandemi sürecinin başlamasından itibaren kentimizde sağlık alanında ilginç uygulamalara şahit olmaktayız. Özellikle de Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu tür olaylara çok sık rastlanmakta ve kent gündeminden düşmemektedir. Bu olaylar sonucunda da çalışanlar huzursuz olmaktadır. Çalışanlarına, “vatan haini” gibi ağır sözleri sosyal medya hesabından duyuran Başhekim Prof. Dr. Mustafa Güneş’e tepkiler durmak bilmezken, Başhekim Güneş kendi hastanesinde tedavi olmak yerine devletin ambulansı ile 350 km uzaklıktaki Ankara Şehir Hastanesinde tedavi olması da skandallar zincirine eklenen diğer bir olay olmuştur. Darıca Farabi Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanları tarafından ortaya çıkarılan kan skandalı ise yaşananların tuzu biberi olmuştur.

Sağlık Müdürü Kandırıldı Haberine Müdürlükten Açıklama Var! haberi için tıklayınız

TÜİK ÇALIŞMASI MI?

Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna aktardığımız Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin çalışanlarından alınan kan örnekleri ile ilgili olarak Sağlık İl Müdürü Opr. Dr. Yüksel Pehlevan ile görüşme imkanı bulduk. İl Müdürü Pehlevan’a konu hakkında bilgisi olup olmadığını sorduk. Çalışanlardan barkodsuz bir şekilde alınan kan örnekleri ile ilgili olarak İl Müdürü Pehlevan, “ O antikor tarama testi. Tarama için yapılmış bir şey başka bir şey değil” diyerek ifade etti. Neden barkodsuz bir şekilde alındığını sorduğumuzda ise, “ Bakanlığın direk şeyidir o, TÜİK'in çalışması. Kanların herhangi bir yere gitmesi söz konusu değil, onu söyleyeyim. Covit 19 antikor taraması” diyerek olayın boyutunu da farklı bir noktaya taşıdı.

ROCHE FİRMASI YAPTI

İl Müdürü Pehlevan’a, Sağlık eski Bakanı Osman Durmuş'un geçmişte feryat ettiği olayı hatırlattığımızda ise , “ Evet, Oktar Babuna. Ama kanlar bir yere gitmiyor. Roche cihazı kuruyor sadece kanları alıp başka yerde çalışılmıyor” diye bir cevap verdi. Niye resmi değil, barkod yok? sorumuza ise İl Müdürü Pehlevan, “ Resmi ya, resmi olmaz olur mu? Bu konuda sıkıntı yok. Türkiye genelinde 2 yerde TÜİK bu taramayı yaptı” dedikten sonra Darıca Farabi Hastanesi Başhekimi Mustafa Güneş’i arayarak, “Mustafa hocam siz kanları göndermediniz değil mi, çalışma orada yapıldı" diye soran İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, "Tamam orada yapıldı, tamam anladım, dedikten sonra barkodlu mu çalışıldı diye sordu telefonu kapatarak, “Giriş yapılıp öyle çalışıldı" diye belirtti.

SGK’YA FATURALANDIRAMIYORUZ

İl Müdürü Pehlevan’a çalışanların whatsapp üzerinde yaptıkları yazışmaları sorduğumuzda ise, “ Yok, yok. Bu iş hastalık nedeniyle olmadığı için tarama amaçlı olduğu için sisteme o şekilde girilmedi” diye cevap verdi. Müdür Pehlevan’a, kendisinin konuya tam vakıf olmadığını söylememiz üzerine ise, “Yok yok haberimiz var. Türkiye'de 2 yerde oldu. Bunu özeller de yapıyor. OSB'ler de yapıyor. Antikor taraması. Bunu tarama amaçlı olduğu için SGK'dan faturalandıramazsın. Kaydı var ama HSYS'ye girmez faturalandırılmaz. Konuya vakıfım. Kayıtları kuyutları var” diyerek cevap verdi.

KAYDI VAR

İl Müdürü Pehlevan konuşmasının devamında ise, “ Toplumun antikor seviyesini bağışıklık sistemini ölçmek için yapılmış bir çalışma. Ama kanlar herhangi bir şekilde Roche firmasına falan verilmiş değildir. Dünyada laboratuvar sistemi olan birkaç tane firma var. Roche de bunlardan biri. Roche, TÜİK adına yaptı bu işi. Antikor bilgileri için toplumun antikor seviyesini görmek için Sağlık Bakanlığı değil, TÜİK yaptırıyor bunu. Kit'leri Roche firması getiriyor. Onunla anlaşmış TÜİK. Çalışma TÜİK'in çalışması. Burada herhangi bir ücret Sgk'dan alınmayacağı için SGK'ya giriş yok. Herhangi bir ücret alınmayacağı için ama barkodu da var herşeyi de var, kaydı da var kuydu da var” diyerek makamında yaptığımız görüşme de sözlerine son verdi.

HİYERARŞİ DE YOK SAYILMIŞ

Kocaeli Halk Gazetesi olarak Sağlık İl Müdürü Opr. Dr. Yüksel Pehlevan’ın makamında yaptığımız görüşmenin ardından kendisinin de kandırıldığı görüşüne hakim olduk. Çünkü Başhekim Güneş’i röportajımız sırasında birkaç kez araması ve verilen cevaplar ile eldeki bilgi ve belgelerin uyuşmadığını, Müdür Pehlevan’ın da bu konuda yanlış bilgilendirildiği hatta kandırıldığı konusunda bir görüş hakim oldu. Sağlık Bakanlığına bağlı bir kuruma, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı bir kurum olan TÜİK’in direkt bir hastanede çalışma yapmasına anlam verilemiyor. Devlet hiyerarşisinde böyle bir uygulama nasıl yapılabiliyor?

CİHAZ KURULMADI

Madem yasal bir uygulama, çalışanlara kan örnekleri neden alındığı açıkça ifade edilmedi? Kan örneklerinin Roche firması tarafından hastanede kurulan cihazlarla alındığı belirtilse de, çalışanlar tam aksi ifadelerde bulunmaktalar. Çalışanların sosyal medya üzerinde kan alma olayı ile ilgili yazdıklarına ilişkin bugüne kadar resmi bir açıklamanın yapılmaması da acaba yapılan bu usulsüz uygulamanın üstünün kapatılması mı isteniyor sorusunu gündeme getirmekte. Kocaeli Halk Gazetesi olarak, halkımızın doğru bilgilendirilmesi gerektiğini ve tarafların bu konuda vereceği bilgileri açıkça kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyoruz.