Sendikalar arasında Taşeron ve 4/D işçilerin Toplu İş Sözleşmesi öncesi tartışma alevlendi.

Kadro öncesi YHK kararına bağlı olan işçilerin kadro sonrası bu toplu sözleşmeleri devam etti. İşçiler ise 2 yıl boyunca her yıl yüzde 4+4 olmak üzere yüzde 8 'lik maaş zammı aldı. 

MAAŞ ZAMMI SORUNU SEYYANEN ZAM İLE ÇÖZÜLSÜN TALEBİ

Kadroya geçen işçiler her yıl yüzde 8 maaş zammı aldı fakat enflasyon karşısında maaşlar eridi. 2 yıldır eriyen maaşların düzenlenmesi için işçiler seyyanen zam talebinde bulunuyor. Maaşlara en az 1000 TL seyyanen zam yapılması mağduriyetleri kısmen giderecektir. 

SENDİKALAR TİS 'İ BIRAKTI İŞ KOLU ÖRGÜTLENMESİNE KAFAYI TAKTI

1 Kasım 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak iş kolu değişikliği nedeniyle bu günlerde birçok işçi sendikalardan istifa etmeye başladı. 

Türk İş tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"Bu düzenlemeye Konfederasyonumuz baştan itibaren karşı çıkmış, yardımcı işlerde çalışanların asıl işin yapıldığı iş kolu bünyesindeki sendikada yer almaları gereğini savunmuştur. Nitekim iş hukuku mevzuatımız da bu şekilde düzenlenmiştir. Ancak, 696 sayılı KHK ile belirlenen bu istisna durumun sürekli hale getirilmesi için tartışma yaratılmaya çalışılmaktadır. Mahalli idarelerde çalışanlar için 696 sayılı KHK'nin öngördüğü geçici süre sona ermiş ve yasal düzenleme çerçevesinde sendika üyelikleri devam etmiştir. Burada sorun görmeyenler kamu kurumları söz konusu olduğunda, çalışma hayatında yıllardır olan düzenlemenin değişmesini istemektedir. 696 sayılı KHK ile iş koluna göre sendikalaşma ilkesine getirilen geçici süreli istisnanın kalıcı hale getirilmesi ya da sürelerinin uzatılması sendikal düzeni ve iş barışını olumsuz etkileyecektir."

"696 sayılı KHK'nin geçiş hükümlerinin kalıcı hale getirilmesi ya da süresinin uzatılması, ülkemizde 1947'den beri uygulanmakta olan iş koluna göre sendikalaşma modeline göre oluşan sendikal düzeni alt üst edecek ve sendikalar arasındaki çekişmeleri kavgaya dönüştürecektir. Çoklu sendikanın yol açacağı rekabet şartları iş yerindeki verimi ve iş barışını olumsuz etkileyecektir. Bu istisna hükmün iş yeri kavramını yok edip sanal iş yerlerinin kurulmasını öngörmüş olması, iş yerinin ölçüt alındığı yerleşmiş diğer iş hukuku kavramlarına da büyük zarar verecektir. Bir iş yerinde sadece bir toplu iş sözleşmesi olması kuralı ortadan kalkacağı için aynı kamu iş yerinde çalışma koşullarını düzenleyen birden çok toplu iş sözleşmesi söz konusu olabilecektir. Bu sakıncaları beraberinde getiren istisna hükmünün sürdürülmesinin toplu iş sözleşmesi düzeninde eşitliğe aykırı sonuçlar doğurması da kaçınılmaz olacaktır."

HAK İŞ

Hak İş tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İşçilerin yıllardır örgütledikleri sendikalarının bir kanun düzenlemesiyle içinin boşaltılmasına, sendikalarımızın bazılarının büyük ölçüde üyelerini kaybetmiş olmasına, hiç hak etmedikleri halde işçilerin kanun zoruyla başka bir sendikaya üye yapılmasına karşıyız. Bu karşı çıkışımızın hem uluslararası sözleşmelerle hem anayasamızla hem de mevcut mevzuatla örtüştüğünün altını çizmek istiyoruz. Biz kanun zoruyla bir işçinin, bir başka sendikanın üyesi olması zorlamasını kabul edemeyiz. Sendikal örgütlülük, sendikal özgürlükle ancak söz konusu olabilir. Bu örgütlenme özgürlüğünün önündeki engelin kaldırılmasını istiyoruz."

Peki siz sendikanızı değiştirdiniz mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

TİS NE ZAMAN?

Toplu sözleşme 31 Ekim 2020 tarihinde sona erecek. Bu nedenle TİS görüşmelerinin Ekim 'de başlaması bekleniyor.