Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde (ABB) başkan danışmanı olan Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık’ı "Maskenizi takın" diye uyaran belediye doktorunun, olayın ardından yangın bölgesi Manavgat’a tayin edilmesi sürgün tartışmalarını beraberinde getirdi. Manavgat ilçesinde herhangi bir çalışmaları olmadığını söyleyen Evde Bakım Birimi ise Büyükşehir Belediyesi Poliklinik Doktoru Erhan Tevfik Kaputlu’ya Kepez ilçesinde evlerde sağlık taraması görevi verdi.

DOKTOR VE HEMŞİREDEN UYARI

23 Ağustos’ta muayene için belediye binasının giriş katındaki polikliniğe giden Balık’ın maskesiz olduğu için görevli hemşireler tarafından uyarıldığı dile getirildi. İddiaya göre, maskeden rahatsız olduğunu, kendisinde öksürük yaptığını söyleyen Balık, Büyükşehir Belediyesi Polikliniği’nde görevli olan Kaputlu’nun odasına girdi. Doktorun odaya giren Mehmet Balık’ı maskesini takması için uyarması üzerine tartışma çıktı. Mehmet Balık’ın, “Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz?” diyerek Birleşik Kamu İş Genel Başkanı ve başkan danışmanı olduğunu hatırlatması üzerine tartışmanın büyüdüğü, bu sözler üzerine doktorun, “Bizim için her gelen kişi eşittir” diyerek maske konusunda ısrar ettiği belirtildi.

‘HESABINI SORARIM’ DİYE TEHDİT

İddiaya göre Balık, görevli hemşirenin odadan çıkmasını söyledi. Hemşirenin sağlık biriminin personeli olduğunu belirten Doktor Kaputlu,  odadan çıkmasına bir başkasının karar veremeyeceğini dile getirdi. Mehmet Balık’ın “Bunun hesabını sizden sorarım” tehdidiyle sona erdiği iddia edilen tartışmanın ardından Kaputlu’ya, “Evde Bakım Birimi’ne bağlı Manavgat bölgesinde görev yapmanız uygun görülmüştür” yazısı gönderildi.  Manavgat’ta bir çalışmaları olmadığını belerten Evde Bakım Birimi ise, doktoru Antalya merkezde göreve başlattı. Sakarya Bulvarı üzerindeki merkeze gönderilen Kaputlu’ya evleri ziyaret ederek sağlık hizmeti görevi verildiği öğrenildi.

'HEM SENDİKACI HEM İŞVEREN DANIŞMANI OLUNMUYOR'

Doktorun tayin sürecinin yaşanan olayla ilişkili olmadığını savunan Mehmet Balık, konuyla ilgili açıklama yapmadı. Doktorun tehdit ve baskıyla sürgüne gönderilmesinin bir insan hakları ihlali olduğunu söyleyen Tüm Bel Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt ise şunları söyledi: “Pandemi sürecinde en çok sorumluluk ve risk alan kesimin başında doktorlar geliyor. Görevi sırasında şiddete uğrayan doktorların olduğunu da biliyoruz. Ancak, ‘maskenizi takın’ diyen doktorun sürgün edilmesine ilk defa tanık oluyoruz. Mehmet Balık, daha önce de danışman sıfatını kullanarak belediye çalışanlarını sendika değiştirmeye zorlamasıyla gündem olmuştu. Bir koltukta iki karpuz taşınmıyor. Hem sendikacı hem de işveren danışmanı olunmuyor.”

ANTALYA TABİP ODASI’NDAN AÇIKLAMA

Antalya Tabip Odası da sürgün konusunda şöyle açıklama yaptı: “Ülkemizin Covid-19 pandemisi ile canla başla mücadele ettiği bu zorlu günlerde, belediyede sorumluluğu olanların, bir sağlık kuruluşunda yaşanan olaydaki tutumu kabul edilemez. Salgın karşısında bireysel ve toplumsal sorumluluklarımızı asla ihmal etmememiz, topluma örnek olmamız gerektiğini özenle tekrar hatırlatmak isteriz. Doktor Tevfik Erhan Kaputlu ile hemşiresinin maske uyarısı doğru bir tutumdur ve mesleki uygulama açısından haklıdır. Bu uyarıya Mehmet Balık’ın bulunduğu konumu gözeterek tehditkar tavırlarda bulunması ise kabul edilemez.”

‘BU YANLIŞTAN HEMEN DÖNÜLSÜN’

Olaydan hemen sonra Kaputlu’ya görevlendirme yazısının gönderilmesinin bu konuyla ilgisinin aşikar olduğunun altı çizilen açıklamada, “Görevlendirme yeri olan Manavgat’ta o an için evde bakım birimi çalışmaları yapacak birim bulunmaması nedeniyle ABB Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Evde Bakım Hizmetleri’nde görevlendirilmiştir. Bir başka ilçeye, işlevi kalmamış bir çalışmaya görevlendirilmek ancak sürgün anlamı taşır. Görevi başında olmak ve hekim sorumluluğu ile toplumsal sağlığı gözeten anlayışı nedeniyle bir hekimin görev yerinden uzaklaştırılması kabul edilemez. Bu yanlıştan hemen dönülmesi, doktorun bir an önce görevine iade edilmesi için yetkilileri uyarıyoruz” denildi.