Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe‘nin haberine göre Genel Sağlık-İş tarafından bakanlığa gönderilen yazıda, “Sorunların üstü örtülerek ya da ötelenerek çözülmesi mümkün değildir. Böyle bir anlayış sorunların derinleşmesine neden olacaktır” uyarısında bulunuldu. 

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız imzası ile Sağlık Bakanlığı’na gönderilen yazıda, şehir hastanesinin ulaşım açısından da zor bir yerde olduğu anımsatılarak “Bursa’da ikamet etmekte olan bir sağlık çalışanı için hastanesine ulaşmak ortalama 1.5-2 saati buluyor. Bazı bölgelerde ise sabah ne kadar erken çıksalar da (örneğin Erikli Bağlaraltı veya Teleferik mevkiinden) yani sabah ilk otobüse binseler dahi saatinde kuruma ulaşamıyorlar. Şehrin çoğu bölgesinden kuruma ulaşmak için üç araç değiştirmek gerekiyor. Dönüş yolu da hesaba katıldığında bir sağlık emekçisinin işine ve evine ulaşmak için yolda geçirdiği süre günde ortalama 3.5-4 saati buluyor ve bu yolculuk için her gün masraf ediliyor” ifadelerine yer verildi. 

“Hemşire sayısı çok az”

Kurumda personel sayısının son derece yetersiz ve çoğu servislerin kapalı olduğunun bakanlık tarafından da bilinen bir gerçek olduğu kaydedilen yazıda, hastanenin halihazırda yüzde 60’ının kullanılmakta olduğu, kalanın henüz hizmet vermediği ifade edildi. Hastanede özellikle hemşire sayısının yetersiz olduğu ifade edilen yazıda, özetle şu ifadelere yer verildi: 

Hastanede kule hemşireliği adı altında garip bir uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamaya göre kimin hangi serviste ne kadar çalışacağı belli değil. Bir gün ortopedi servisinde çalışan bir hemşirenin ertesi gün yoğun bakımda çalışması istenebiliyor Bu durum personel için tedirginliğe, huzursuzluğa ve verimsiz çalışmaya neden oluyor

Satın alımları bittiği söylenen özellikle ameliyathane malzemelerinde ciddi eksiklikler bulunuyor

Özel sektöre ihale edilen laboratuvar hizmetlerinde aşırı aksaklıklar mevcut.

Maksimum 1 saat sürmesi gereken biyokimya tahlilleri sonuçlarının servislere ulaşması bazen 48 saati bile bulabiliyor.

Görev Tanımları Yönetmeliği’nde belirtilen görev tanımlarına uygun olarak tüm personelin işini gerektiği gibi ve zamanında yapması için her seviyedeki personelin görev tanımının yapılması gerekir. 

Şehir hastanesinin açılmasıyla birlikte sağlık çalışanlarının iş yükü artmasına karşın ek ödeme ücretleri neredeyse sıfırlandı.

Editör: Haber Merkezi