Ankara'daki sağlık emek ve meslek örgütleri “Pandemide, Şehir Hastaneleri ve Kapatılan Hastaneler Raporu” başlıklı yazılı açıklamada bulundu. Ankara Şehir Hastanesinin açılışı ile 7 hastane ve bu hastanelere bağlı 13 semt polikliniğinin kapatıldığı belirtilen açıklamada, “Kapatılan hastaneler nedeniyle 3 bin 91 yatak hizmet dışı bırakılmıştır. Bu durum ilimizde pandemi döneminde sorunların artmasına neden olmuş, kapanan hastanelerin kısmi olarak bazı bölümleri açılarak sorunun üstesinden gelinmeye çalışılmıştır” denildi. Açıklamada, “Şehir hastaneleri sağlık hakkına erişimi engellediği gibi sağlık emekçilerinin nitelikli sağlık hizmeti vermelerine de engeldir. Bir kez daha ifade ediyoruz, şehir hastaneleri sağlık çalışanlarının emeğinin ve halkın da sağlık hakkının gasbıdır” ifadeleri yer aldı.

Ankara Tabip Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve SES Ankara Şubesi’nin yayınladığı ortak açıklamada AKP’nin 2003-2010 döneminde yataklı tedavi hizmetlerinde köklü değişimleri amaçladığı belirtilerek, “Başta Kamu Yönetimi Temel Kanununun Cumhurbaşkanlığı tarafından geri çevrilmesi ve KÖO yönetmeliklerine Danıştayın iptal kararı, yataklı tedavi hizmetlerine ait projelerin parça parça uygulanarak 2010 yılı sonrasına ertelenmesine neden olmuştur. Nitekim Recep Tayyip Erdoğan, 2012 Aralık ayında ‘Bu fakirin üzerinde 6 yıldır durduğu bir şehir hastanesi projesi vardır. Biz bu şehir hastaneleri projemizi ne yazık ki bürokratik oligarşi ve yargı sebebiyle hala hayata geçiremedik’ demiştir. Üzerinde durulan hayal, kamu hastanelerinin yerini özel sektörün ve kamu özel ortaklığının aldığı yataklı tedavi hizmetlerinin hayata geçirilmesidir. Ancak bu hayalin 2021 yılında biz yurttaşlara maliyeti, sağlık hizmetlerine ulaşımda sorunlar ve artan sağlık harcamaları, sağlık emekçileri için ise hak ihlalleri ve artan emek sömürüsü olmuştur” ifadeleri yer aldı.

Ankara’da 3 bin 711 yataklı Ankara Şehir Hastanesi açılışı ile 7 hastane ve bu hastanelere bağlı 13 semt polikliniğinin kapatıldığı belirtilen açıklamada, “Kapatılan hastaneler nedeniyle 3 bin 91 yatak hizmet dışı bırakılmıştır. Bu durum ilimizde pandemi döneminde sorunların artmasına neden olmuş, kapanan hastanelerin kısmi olarak bazı bölümleri açılarak sorunun üstesinden gelinmeye çalışılmıştır. İktidar kapanan hastanelerin pandemi döneminde yarattığı sorunlardan ders çıkarmak yerine ilimizde 2021 yılı içinde açılacak Etlik Şehir Hastanesi ile 6 hastane, bu hastanelere bağlı 17 Semt polikliniği ve 2 bin 554 hastane yatağını kapatmayı planlamaktadır. İlimizde kapatılan hastaneler ve semt poliklinikleri nedeniyle Sağlık Bakanlığı hastanelerine yapılan başvurular pandemi dönemi yüzde 41-43 oranında azalırken, özel sağlık kurumlarına başvurular yüzde 19-22 azalmıştır. Pandemi dönemi şehir merkezlerinde yeterli sayıda ulaşılabilir kamu sağlık tesisi bulunmaması nedeniyle halkın ya sağlık düzeyi bozulmuş ya da halkımız cepten harcamalar yaparak özel sağlık kuruluşlarına başvurmak zorunda kalmıştır” denildi.

"KAPATILMASI PLANLANAN HASTANELER HALKA HİZMET VERMELİ"

Açıklamada, “İktidarı bir kez daha uyarıyoruz, sağlık hizmetlerinde toplum sağlığını öncelikli olarak görmediğiniz, toplumun sağlık düzeyini yükseltme dışında kaygılarla hareket ettiğiniz her adım, toplum sağlığına pandemiden daha fazla zarar vermektedir. İlimizde açılacak Etlik Şehir Hastanesi nedeniyle kapatılması planlanan hastanelerin bakım ve onarımlarının yaptırılarak yerlerinde halkımıza hizmet verilmesinin sağlanması, toplum sağlığına ve sağlık bütçesine katkı sağlayacaktır. Tüm bu gerçekliğe rağmen iktidar tarafından sağlık hizmetlerine zarar veren ‘Şehir Hastaneleri’ projelerinin pandemi ile meşrulaştırılması önümüzdeki yıllarda daha fazla kamu hastanesinin kapatılacağı ve sağlık bütçesinin büyük bölümünün bu projelere aktarılarak sağlık hizmetlerinin etkin sunumunun engelleneceği kaygımızı arttırmaktadır” denildi.

"ŞEHİR HASTANELERİ SAĞLIK HAKKINA ERİŞİMİ ENGELLİYOR"

Şehir hastaneleri projelerinden vazgeçmenin hem sağlık hizmetlerinin doğru sunumunu hem de sağlık bütçesinin müteahhitlere değil halkın sağlık düzeyini yükseltmeye harcanmasını sağlayacağı belirtilen açıklamada, “Ayrıca sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin neredeyse havzalara dönüşen bu sağlık komplekslerinde sadece çalışma odaklı bir sisteme mahkum edilmeye çalışılması kabul edilemez. Şehir hastaneleri sağlık hakkına erişimi engellediği gibi sağlık emekçilerinin nitelikli sağlık hizmeti vermelerine de engeldir. Bir kez daha ifade ediyoruz, şehir hastaneleri sağlık çalışanlarının emeğinin ve halkın da sağlık hakkının gasbıdır” ifadeleri yer aldı. 

Editör: Haber Merkezi