Metin Özdal Köşe Yazısı;

Haziran ayına kadar her şey normal ilerlerken, tren kendi rayında yoluna devam ederken Batman’da korona vaka sayısı korkulacak seviyede değildi, çünkü testler düzenli yapılıyor, önlemler alınıyor ve bulaş riski düşük seviyedeydi. Sonra ise doktorlarla yapılan toplantıda bir müdür testlerin yapılmasını istemediğini birinci ağızdan duyduk. Her şey normal şekilde ilerlerken neden testlerin yapılması istenmedi?

Birinci neden Batman’daki Korona vaka sayısını düşük göstermek,

İkinci neden iller bazında düşük gösterilen vaka sayısıyla elde edilecek başarı ve büyüklerden ve Vekilden aferin almak…!

Peki ne oldu, kurulda bulunan doktorlar testlerin yapılmasının devamını isterken, yetkili bir müdür ısrarla test sayısını düşürülmesi sonrası Batman’da neler oldu? Hatırlayalım, testler haftalar sonra çıktı, test cihazları çalıştırılmadı, testi yapılan hastaların numuneleri çöplerde bulundu, bazılarının kayıp olduğu duyuruldu. Test sayıları düşürüldükten sonra ciğer tomografisi istendi, önce radyasyonu bastılar sonra filmlere bakıldı. Tomografide belli olan virüs aslında Koronanın en son aşamasıydı. Ciğerlere inen virüs yoğun bakımın adresiydi, oysa önce burun ve boğaz testleri alınmalıydı. Testlerin gecikmeli çıkarılması, testlerin yapılmaması Batman’da bulaş riskini artırdı, düzenli giden tren yolundan çıktı ve onlarca ölüm başladı. Hepsi bir aferin almak için onlarca insanımız, yakınlarımız bu korona nedeniyle hayatını kaybetti.

ONCA CAN HAYATINI KAYBETTİ AFERİN ALMAYA DEĞDİ Mİ MÜDÜR

Şimdi o müdür Haziran ayında yeniden sözleşmesini yenilemek için testleri engelleyerek başarı mı elde etti yoksa cinayete neden mi oldu? O müdürün aldığı yanlış karar nedeniyle çoğu doktor istifa etti. Ama kamuoyunda o doktorları virüsten korktu diye lanse ettiler, oysa alınan kararın yanlışlığı ve düzgün giden işleyişin bozularak kötü sonuçlara neden olacağı için çoğu istifa etti. Sağlıkta herkes bu durumu bilirken, sırf yalakalık olsun diye kendi organlarını bile o müdüre bağışlamaktan çekinmeyen zatlar, acaba alınan yanlış karar sonrası bunca ölümün faturasını ödemeye hazır mı?

Şimdi herkes kestiği faturanın hesabını ödesin. Batman’da onca ölümün sebebi kader değil, alınan yanlış kararlardır. Vekilin kapısında yatıp, müdür olmak için on takla atan, yetmedi Ankaralara koşan zatın şimdi bunun hesabını kamuoyuna açıklama vakti gelmiştir. Sağlık camiası şimdi çıksın bu durumu açıklasın. Sağlık sendikaları kamuoyunu bilgilendirin, suça ortak olmayın.

Herkes yakınlarını kaybetti, onca bulaş alınan yanlış karar sonrası yayıldı. Haritanın kırmızıya döndüğü süreyi hatırlayın, harita neden kırmızıya döndü? Testler yapılmadı, çöplerden testler çıktı. Hepsi kayıtlarda yer alıyor. Haziran ayına kadar yapılan test sayısı ve Haziran sonrası yapılan test sayılarını haritanın kırmızı olduğu süre içerisinde kamuoyuna paylaşın da herkes görsün.

Sağlık bakanı testlerin yapılmasını kamuoyu önünde her gün akşam canlı yayında duyururken, Batman’da vekil kapısında yatıp müdür olmak isteyen sağlıkçı müdür hangi bilime dayanarak testlerin yapılmasını engelledin. Sırf bir aferin almak uğruna onca canımız gitti, değdi mi aferine…!

Çık istifa et, savcılık ciddi anlamda soruşturma açmalı. O dönem tüm doktorların ifadesine başvurulmalı, kurulda konuşulanlar tek tek kamuoyuna açıklansın. Siz açıklamayacaksanız biz mi açıklayalım.

Milletvekili Ziver Özdemir, Valimiz, Sayın Cumhuriyet Başsavcımız lütfen bu duruma el atın.