Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarına yapılacak ek ödemeler konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Covid-19 taşıyan ambulans sürücüsünü dahi kapsam dışına çıkardığı Genelgeye tepkiler devam ederken, Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kentteki kamu hastanelerinin amirlerine bu konuda gönderilen bir yazı tepkileri daha da büyütmüştü.

Yazıyı yayınlayan İl Sağlık Müdürlüğü yönetimi ile ilgili şok iddialar ardı arkasına geldi. Sosyal medya'dan bildiklrini paylaşan bir sağlık çalışanı, madem hak ve hukuktan bahsediliyor, o zaman bu idareciler pandemi sürecinin başından beridir nasıl ek ödeme alabiliyorlar dedi.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BU HAKSIZLIĞIN NERESİNDE?

Mardin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı bazı birimlerde, çalışma yapmadıkları halde toplanan kurullardan ve çalışmadıkları birim üzerinden bazı personellerin ektra yüzdelik puan verilerek fazladan ek ödeme aldıkları iddia edildi. İddiaların boyutu o kadar büyük ki; Bu şekilde haksız ödemelerin yapıldığı yerin merkezi Mardin İl Sağlık Müdürlüğü olarak gösteriliyor. 

Özellikle Mardin Devlet Hastanesinde idare tarafından hangi kriter ve mevzuat maddesine göre görevlendirilidkleri bilinmeyen Süpervizör unvanlı hemşirelerin, servisler üzerinden ek ödeme lamaları gerekirken, Acil Servis'de nöbet tutmuşlar gibi özellikli birim üzerinden ek ödeme listesine yazıldıkları ve bu şekilde hak etmedikleri ücretleri aldıklarıda iddialar arasında yerini aldı.

Hastane Yöneticilerinin ise tutmadıkları nöbetlerin ücretini ve ek mesai ücretlerini yine aynı şekilde haksız şekilde aldıkları iddia edildi. 

Mardin Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Murat Sinanoğlu imzasıyla gönderilen yazısında, ek ödemeler konusunda Kovid-19 salgını ile sadece sahada mücadele eden sağlık çalışanlarının isimlerinin listelenip gönderilmesi istenmişti. 

Talimat yazısında sahada çalışan personellerin dışında isimlerin yazılması durumunda ise cezai işlem yapılacağı uyarısında bulundu. Fakat bu konuda 1 Temmuz 2012 yılında yürürlükten kaldırılan 818 sayılı Borçlar Kanunu işaret edilmesi dikkat çekti.  Yazıda şu ifadeler yer aldı: “Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Covid-19 Salgını nedeniyle bazı birim ve personellere tavan ek ödeme yapılacağını bildirmiş olup, bunun için kurum amirlerinin listeleri hazırlarken, gereken hassasiyeti göstermeleri, sadece fiilen Covid-19 salgını ile sahada mücadele eden isimlerin bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde oluşacak her türlü yanlış beyandan, 818 sayılı Borçlar Kanunu hükümlerine göre sebepsiz zenginleşme nedeni sayılmaktadır. Devletin malvarlığında azalmaya neden olan bu uygulamaları bilerek yapanlar, ilgili kanun hükümlerine göre idari ve cezai açıdan sorumludurlar.” 

YASA 2012’DE KALDIRILDI

1 Temmuz 2012’den bu yana 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu yürürlükte bulunurken, “sebepsiz zenginleşme” düzenlemesi iki kişi arasındaki hukuki ilişkiyi düzenliyor. “Sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileri” ise 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 77 ila 82’nci maddeleri arasında düzenleniyor ve “Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen kişinin bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü” olmasını içeriyor.