Merhabalar Esenler kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesinde laboratuvar teknikeri olarak görev yapmaktayım.

Hastanemizde fiziki şartların yetersizliğinden dolayı ayrı bir acil laboratuvarı bulunmayıp hem acil ve hem de poliklinik hizmetini tek laboratuvar üzerinden sağlamaktayız. Acil birimine hizmet verdiğimiz içinde şuana kadar nöbet ücretlerimiz yüzde elli artırımlı şekilde ödenmişti ancak Danıştay ın aldığı iptal kararı gerekçe gösterilerek hastanemizde bulunan laboratuvar fiziki olarak acil biriminde bulunmadığından dolayı tarafımıza ödenen yüzde elli artırımlı nöbet ücretleri 2014 yılından itibaren faizi ile birlikte hesaplanıp geri istenmektedir.

Personel eksikliğinden dolayı nöbet tutmanın zorunlu olduğu kurumumuzda kendi inisiyatifimiz dışında mecburi olarak nöbet tutmuş olup bu şekilde hizmet verilmiştir. Fiziki yetersizlikten sebeple hala hastanemizde acil laboratuvarı olarak ayrı bir birim bulunmadığından bu şekilde nöbet tutup hizmet verilmeye de devam edilmektedir. Kimi zaman nöbet tutma tavan saati olan 130 saati de aşarak özveri ile hizmet verdiğimiz gece gündüz çalışıp gün aşırı bir şekilde kurumumuzda tuttuğumuz mesai fazlaları ile ilgili alınan bu karar üzüntü vericidir.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar pandemi şartları gibi durumlarda göz önünde bulundurulunca tarafımıza çıkarılan geçmiş yıllara dayalı faizi ile birlikte ödenmesi istenen 30-40 bin TL leri bulan borçlar ödenmesi çok zor olup bunun bir ay içerisinde ödenmesi gerektiği aksi durumda icra ile temin edileceği hastanemiz tarafından tarafımıza bildirilmiştir. Elimizde olmayan sebeplerle seçme şansımız olmayan bir durumda mecburi bir şekilde hizmet verdiğimiz poliklinik birimlerine ve acil birimlerine hafta içi mesai saatleri içerisinde birlikte hizmet verilse de mesai saatleri dışında, hafta sonlarında ve resmi tatillerde yalnızca acil birimine ve yatan hastalara hizmet verilmektedir.

Hizmet verdiğimiz birim acil olsa da yalnızca fiziken acilde bulunulmadığı için ve tarafımızdan kaynaklanmayan sebepler olmasına rağmen yapılan bu uygulama bizleri ciddi bir zorluk içerisinde bırakmaktadır. Bu yanlıştan dönülmesini ve tarafımızdan bu ödemelerin istenmemesi gerektiğini bu sebepler ışığında tekrar arz ediyoruz. Ayrı bir acil laboratuvarı kurulması isteğimiz ve buna yönelik girişimlerimiz de uygun fiziki şartlar bulunmadığından dolayı ret edilmektedir ve halen bu anlattığım şekilde hizmet vermek zorunda bulunmaktayız.

Ayrıca kimi hastanelerde bu ücret Danıştay ın iptal kararını aldığı tarih olan 2019 Eylül itibari ile faizsiz bir şekilde hesaplayıp isterken çalıştığım kurumda ise 2014 tarihi esas alınarak faizi ile birlikte bu tarihten hesaplanıp tarafımızdan bu şekilde ödenmesi istenmektedir. Bu tarih ve faiz farklılıklarının sebepleri nelerdir? Doğru olan uygulama hangisidir? Bütün bunlar göz önüne alınarak tarafımızdan istenen söz konusu istenen ödemelerin bulunduğum kurumdaki şahsım ve arkadaşlarımdan geriye dönük olarak istenmemesini talep etmekteyiz.

Sesimizi duyurabilirsiniz teşekkür ederiz bir muhattap bulmakta ciddi anlamda zorlanıyoruz.

SAĞLIK BAKANLIĞI 2014'TE ÖDEMEYİN DEDİ

Sağlık Bakanlığı'nın 2014'te tüm sağlık tesislerine göndermiş olduğu görüş yazısında, röntgen ve laboratuvar teknisyenlerinin mesai saatleri dışında yoğun bakım, acil servis, diyaliz ve ameliyathane birimlerine hizmet vermeleri halinde bu birimler için öngörülen katsayılardan yararlandırılmasının mümkün olmadığını belirterek, bu güne kadar personele yapılan fazla ve yersiz ödeme tespit edilmesi halinde Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Hükümleri gereği ilgililerden rızaen tahsil edilmesi gerektiğini belirtmişti.

SES DAVA AÇTI, DANIŞTAY LEHE KARAR VERDİ, BAKANLIK "ÖDEYİN" DEDİ

SES adlı sendika tarafından açılan davada, Danıştay Onikinci Dairesi; Ayrı bir acil laboratuvar/röntgen birimi bulunmayan sağlık tesislerinde, nöbet görevini ifa etmekte iken acil servis hastalarına da hizmet Veren laboratuvar/röntgen biriminde görevli personele %50 oranında artırımlı nöbet ücretinin ödenmesi gerektiğini belirten kararını verdi.

Karar sonrası Sağlık Bakanlığı laboratuvar/röntgen biriminde görevli personele %50 oranında artırımlı nöbet ücretinin ödenmesi gerektiğini belirten resmi yazıyı 81 İl Sağlık Müdürlüklerine göndererek gereğinin yapılmasını istedi.

DANIŞTAY İDDK, DANIŞTAY 12. DAİRESİ KARARINI BOZDU

Diğer taraftan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2021 yılında hukuki ihtilafla ilgili olarak artırımlı nöbet ücreti ödenmemesi yönünde karar vermiştir.

Danıştay İDDK'nın karar özeti şu şekildedir:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 33. maddesi ve ilgili Toplu Sözleşme hükümlerinde tahdidi olarak sayılan diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetleri birimlerinde çalışan personelin görevinin sürekli özen ve dikkat gerektirmesi, öte yandan bu birimlerde görevli personelin daha fazla sorumluluk üstlenmesi gibi hususlar dikkate alındığında, % 50 artırımlı nöbet ücretinden yararlanma koşulunun, hizmet değil birim bazında değerlendirilmesi gerektiği ve bahsi geçen birimlerde görev yapmayan personele, anılan maddede sayılan birimlere de hizmet verdiklerinden bahisle nöbet ücretinin % 50 artırımlı ödenmesine hukuken imkan bulunmadığı ve başvuruya konu kararlar arasındaki aykırılığın "Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesinin 13/03/2019 tarih ve E:2019/122, K:2019/223 sayılı kararı doğrultusunda giderilmesi" yolundaki Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun E:2020/152, K:2020/160 sayılı kararı.

DANIŞTAY KARARI SONRASINDA PERSONEL YAZI GÖNDERİLDİ

Danıştay İDDK'nın olumsuz kararı sonrasında, ayrı bir acil laboratuvar/röntgen birimi bulunmayan sağlık tesislerinde, nöbet görevini ifa etmekte iken acil servis hastalarına da hizmet veren laboratuvar/röntgen biriminde görevli personele %50 oranında artırımlı verilen nöbet ücretinin geri iadesi istendi. Bazı personel için bu miktar 30 bin TL'yi bulmakta olup, sağlık personelini mağdur edecek boyuttadır.