Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaklaşık 30 bin sağlık emekçisinin Covid-19’a yakalandığını açıklamasına ve en az 78 sağlıkçının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesine rağmen Sivas Numune Hastanesi yönetimi bir skandala imza attı. "Hastaneden Personele Önemli Mesaj: Testiniz Pozitif Çıksa Bile İş Başı Yapacaksınız!" haberi okumak için tıklayınız.

Hastane, sağlık çalışanlarına bir mesaj göndererek ‘Covid-19 testi pozitif olan sağlıkçıların işbaşı yapmasını’ istedi. Hastane yönetiminden gönderilen mesajda, “21 günün sonunda halen test sonuçları ‘negatife’ dönmeyen personellerimiz maske vb. koruyucu ekipmanlarıyla işbaşı yapacaktır.

Konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu önemli rica olunur” ifadelerine yer verildi.

KİMSEYE ZORLA ‘ÇALIŞIN’ DEMİYORUZ

Sivas Numune Hastanesi’nin Başhekimi Kenan Kaygusuz ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Biz bu mesajı Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine dayanarak yazdık. Biz kimseye gelin zorla çalışın demiyoruz” ifadelerini kullansa da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, “Covid-19 saptanan sağlık çalışanlarının PCR testinin negatif olduğu takdirde işe dönebileceğini” belirtiyor.

HALK SAĞLIĞI REHBERİ NE DİYOR?

Temaslı Sağlık Çalışanı Algoritması

Temaslı sağlık çalışanlarına Sağlık Çalışanı COVID-19 Hastası/Temaslısı İzlem (Karantina) Bilgilendirme ve Onam Formu imzalatılır ve algoritmaya göre süreç tamamlatılır.

COVID-19 pozitif saptanan sağlık çalışanları;

» Asemptomatikse ilk pozitif testinden 7 gün sonra, 24 saat arayla yapılacak iki PCR testi negatif olduğu takdirde veya PCR testi yapılmaksızın sayfa 15’te belirtilen COVID-19 hastalarının izolasyonunun sonlandırması

» Semptomatik ise sayfa 15’te belirtilen COVID-19 hastalarının izolasyonunun sonlandırması algoritmasına göre işe dönebilir.

Olası/ kesin COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının kaydı tutulur ve HSYS programında “Vaka Takip Modülü”nde yer alan Sağlık Çalışanı COVID-19 Temas/Vaka İzlem Formu girişi yapılır.
İşe dönen sağlık çalışanı, tıbbi maske ile çalışmaya devam eder. Bu kişiler işe dönüş sonrasında en az 21 gün boyunca immünsüpressif hastalara bakım vermemelidir. Kendi semptomlarını takip ederek yeniden semptomatik olması durumunda kurum amirini bilgilendirmelidir.

Editör: Haber Merkezi