Sağlık çalışanlarına uygulanan mobbinge bir yenisi de Hakkari Yüksekova Devlet Hastanesinde eklendi. Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü tarafından sağlık emekçilerine atılan mesajla başhekimi tanımayan sağlık çalışanları uyarılarak tehdit edildi.

‘AMİRİNİZİN GELDİĞİNİ HİSSETTİRİN’

Sağlık emekçilerine gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi: “Şu anki başhekiminiz Dr. Songül Hanım’dır. Tüm personelin bilgilendirilmesi ve gereken saygının gösterilmesi rica olunur. Bazı personelimiz saygısızlık etmiş. Bu tekrarlanmasın ve affı da olmaz. O an o ortamda bulunan kişilere amirinizin geldiğini hissettirmeniz gerek. Bir daha bununla ilgili olumsuz bir şey duymak istemiyorum. Bu konuda tekrar uyarıyorum. Şu ana kadar bir işlem yapmadıysam iyi niyetimdendir.” saglikpersonelihaber.net

Sağlık emekçilerinin WhatsApp grubuna atılan tehdit gibi mesaja tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, sağlık çalışanlarının bu tür mobbinglere sık sık maruz kaldıklarını dile getirerek, “Bu üslubu kınıyoruz” dedi.

‘BU TÜR TEHDİTLERE SIK SIK MARUZ KALIYORUZ’

SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, sağlık çalışanlarının kovid-19 ile birlikte iş yükünün giderek arttığını, bunun yanı sıra yöneticilerin mobbingleri ve angarya işleriyle çalışmaya zorlandığına dikkat çekti. Eroğlu, “Bu üslup esasında ülkenin yönetim metodunu açıklayan bir tutum. Ülkenin yönetim tarzının küçük bir modellemesini ne yazık ki hastanelerdeki yöneticiler de sergiliyor. Ülke nasıl yönetiliyorsa hastanelerde o yönetme biçimi ve tarzıyla yönetilmektedir. Sağlık çalışanları bu ve benzeri tutumlara yıllardır maruz kalmakta. 18 yıllık AKP iktidarıyla birlikte devlet memurlarının hükümetin memurları olması konusundaki yaklaşımın bir sonucu esasında. Yine kamu personel rejiminin değişmesi, yönetimde liyakat ve kariyer ilkelerinin yok edilmesi gibi gerekçelerle sağlık çalışanları idari amirleri tarafından bu tür tehditlere sık sık maruz kalmakta” dedi.

‘MOBBİNGE KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ’

Yoğun iş temposunda, şiddete uğradıklarında, aşılama, kan alma, poliklinik kuyruklarında ve işyerleriyle ilgili sorunların düzeltilmesi noktasında hiçbir zaman hastane yöneticilerini sağlık çalışanlarının yanında göremediklerini söyleyen Eroğlu, “Yöneticiler sağlık çalışanlarına zaman zaman ‘Ben buyum, sizin yöneticinizim’ der onların emir kulu gibi boncuk gibi dizilerek itaat etmelerini bekler. Yöneticilik alanındaki yetersizlikleri, yandaşlık ve kayırmacılıkla bu mevkilere gelmeleri bazı yöneticilerde kompleks yaratmakta ve çalışanlarına bu eziyeti yapmaktadır. SES olarak mobbinge, angarya çalışmaya karşı mücadelemizi yürütmekteyiz” dedi. Hiçbir yöneticinin sağlık çalışanının onurunu rencide edecek, onu çalışma ortamında küçültecek, lekeleyecek davranış sergileyemeyeceğine  vurgu yapan Eroğlu “Yönetici olmaları bu tarz tavırlar içinde olmalarını da haklı göstermez. Ama yöneticilerimiz ne çağdaş yönetim ilkelerinden haberdarlar ne kanun ve mevzuat yönünden ne de hukuksal anlamda çalışma hakları, uluslararası sözleşmeler konusunda da maalesef çokça gerideler” ifadelerini kullandı.

‘ÇİRKİN BİR ÜSLUP, KINIYORUM’

Sağlık çalışanlarının görev tanımlamalarının WhatsApp mesajlarıyla tanımlanmasına da tepki gösteren Eroğlu, “Çalışma ilişkilerinde bilinen kuralların hepsi pandemiyle birlikte yerle bir edilmiş vaziyette.  Bu, bizi kul ve köle haline getirme yöntemlerinden birisi. Evet saygı gösterilmesini istiyorlarsa sorunlarımızı çözme noktasında çabayı da göstermek zorundalar. İş yerlerinde bizim görevimiz amirlerimize saygı da kusur etmemek değil görevimizi en etkili şekilde mevzuata ve yasal sınırlar çerçevesinde yerine getirmektir. Onun dışında disiplin suçu oluşturmadığı sürece arkadaşlarımızın bu tarz tehdit edilmesi çok çirkin bir üslup. Bu uslübu da kınadığımı ifade edeyim. Çalışanın moral ve motivasyonunun böyle bir dönemde mobbing ve angaryalarla kırılmaya çalışılması pandemiyle olan mücadeleye de zarar vermektedir” diye konuştu.