Ödemeler Ne Zaman yapılacak?

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 14.maddesine göre, "Ek ödeme, aylık dönemler halinde yapılır. Dağıtılmasına karar verilen ek ödeme tutarı, o dönemin bitiminden sonraki yirmi gün içinde hak sahiplerine ödenir. Ancak, döner sermaye gelirlerinin tahsilatında gecikme olması halinde tahsilatı takip eden ilk ödeme döneminde ödeme yapılır." hükmü gereğince dönem sonrası 20 gün içinde ödenmesi gerekmektedir.

Salgının başında da gündeme getirilen “tavandan ek ödeme” iddiasına karşın ortaya çıkan uygulama ile, binlerce sağlık çalışanının söz konusu ek ödemeden muaf tutulduğunu ortaya çıkmıştı. 

Ortada tüm dünyayı tehdit eden bir pandemi varken sağlık çalışanlarının hakkının geçiktirilmesi doğru değildir. Karar mercinde olan kişilerin belki maddi durumları iyidir ancak yüzbinlerce doktor, hemşire, sağlık çalışanı kredi kartı borcu, ev kirası, vb ödemeleri bekliyor.

Zaten adaletsiz olan ek ödemelere birde bekletilme, belirsizlik, bilinmezlik eklenmiştir.  Sağlık bir ekip işidir. Doktorundan hasta bakıcısana bütün branşları kapsayan adaletli bir ek ödeme bekleniyor. Ancak her yeni ek ödeme uygulaması bir öncekiden daha adaletsiz ve düşük miktarda oluyor.

Gelinen bu noktada kimseyi memnun etmeyecek, adaletten uzak bir uygulama kapıda gözüküyor. Bu şartda yapılacak düzenleme yüzbinlerce sağlık çalışanının motivasyonunu bozacak, umudunu kıracak, moralini bozacak.

Umudu kırılmış, morali bozulmuş 2.500 lira maaş 1.300 lirada sabit ek ödeme alan bir hemşire yoğunbakımda hastasını mı düşünsün yoksa geçim derdini ödeyemediği kirasını ve kredi borcunumu...

2020 Yılı boyunca tavandan ek ödeme aldı denilen sağlık çalışanları kandırılmaya, halkın önüne atılmaya devam ediliyor. Üstelik vergi dilimi nedeniyle HEPSİ bir önceki aydan daha az maaş aldılar. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran bir sağlık çalışanı, "vergi dilimi sebebiyle bu ay da gelirlerinin azaldığını, bunun dışında artan nöbetlere ilişkin ödemelerin de yapılmadığını" aktardı.Hepsinden önemlisi ise salgınla mücadelede sağlık çalışanlarının en temel taleplerine bile yanıt verilmezken, sağlıkçılara ve halka ek ödeme masalı anlatılmaya devam ediliyor. 

TAKSİT TAKSİT EK ÖDEME YERİNE İNSANCA BİR ZAM VERİN

Yılın son ayı geldi ve her dönem yaşanan vergi dilimi sıkıntısı yine baş gösterdi. Kasım maaşında 136,86 lira bir önceki aya göre artış gösteren vergi kesintisi, Aralık ayında en az 140 lira daha arttı. 

Sağlık Personelinin çok büyük çoğunluğu sıfır performansla görev yapıyor. 112 de gece gündüz demeden covid vakalarına gidenlerde TSM'nin filyasyon ekibide performans nedir bilmiyor. Taksit taksit verilen 3 aylık tavanlar yerine insanca bir zam verilmelidir. Döner sermaye bugün sağlık personelinin en önemli sorunu. Döner sermayedeki adaletsizlik artık personelin canına tak etmiş durumda. Bakanlık mevcut uygulamasıyla belli bir ücret dağıtıyor ve bununlada adaleti sağlayamamaktadır. İnsanların vicdanlarındaki adalet duygusunu sarsarak pandemide başarı sağlayamazsınız.

Editör: Haber Merkezi