Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde başlayıp Antalya Valiliği İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile kent genelindeki tüm sağlık personeline uygulanan izinlerin iptal edilmesi ve yeni izin taleplerinin durdurulması kararının yankıları sürüyor. Antalya’da pandemi sürecinin getirdiği yoğun iş yüküyle yorgun düşen sağlık çalışanları, izinlerinin iptali ve özlük haklarıyla ilgili sorunlar nedeniyle eylem yapıyor.

SAĞLIKÇILARDAN SESSİZ EYLEM

Sağlık çalışanlarının son yıllarda yaşadıkları sorunlara izin iptalinin eklenmesine tepki olarak eylemlere Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde başladıklarını belirten Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Şube Başkanı Erol Şahin, sağlık çalışanları için yürüttükleri hak arayış sürecini şöyle anlattı: “Burada birkaç gündür eylem yapıyoruz. Önce mesai saatlerinden önce üniversitede yürüdük. Öğle saatlerinde bir araya gelip sesimizi yönetime duyurmaya çalıştık. Eylemlerimizin sonuçsuz kaldığını görünce, sırtımızı yönetime dönerek ‘sessiz duruş’ eylemi yaptık.”

'ÇERKEZOĞLU REKTÖR İLE GÖRÜŞECEK'

Eylemler sürerken Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan’la bir görüşme yaparak kendisine hastane içinde yaşanan sorunlar nedeniyle çalışanların zor durumda olduğunu anlattıklarını ifade eden Şahin, “Süreçle ilgili bilgi alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da üniversitede görev yapan sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümü için Rektör Özlenen Özkan’la bir görüşme gerçekleştireceğini söyledi. Antalya genelini kapsayan izin iptalleriyle ilgili İl Sağlık Müdürlüğü ile de görüşülecek. Yaşadığımız sorunların bu ikili görüşmeler neticesinde çözüleceğini umuyoruz” dedi.

'BİR ÇALIŞAN 5 KİŞİLİK MESAİ YAPIYOR'

Şahin, sağlık çalışanlarının sorunlarıyla ilgili şöyle bilgi verdi: “Salgının artmasıyla birlikte hastane çalışanlarının iş yükü ciddi şekilde arttı. Uzun bir süredir hastanede çalışan sayısı olması gerekenin çok altında. Bir kata tek başına bakan bir personel artık neredeyse 5 kişilik mesai yapar hale geldi. Fazla mesai yapıyorlar ama aldıkları maaş asgari ücret düzeyinde. Çalışanların hesaplarına her ayın 1’i ile 5’i arasında yatması gereken maaşların vaktinde yatmıyor olması da sıkıntıları büyütüyor. Bu şartlarda yaşayamıyorlar.”

'SEYAHAT ÖDEMELERİ YANDI'

Bu zorlukların üzerine yaklaşık 10 gün önce hastane çalışanlarının izinlerinin kaldırıldığını söyleyen Şahin, bu kararın sınırlı kadroyla pandeminin yükünü göğüslemeye uğraşan çalışanları psikolojik bir çöküntüye uğrattığını belirtti. Şahin, “Bütün arkadaşlarımız gerekçe sunulmadan açıklanan ani bir kararla çıktıkları izinlerden çağırıldı. Karar idare tarafından sözlü olarak birimlere bildirildi. Aralarında tatil planı yapanlar, seyahat bileti alanlar vardı. Her birinin biletleri ve yaptıkları ödemeler yandı. Şimdi Antalya Valiliği de kent genelindeki tüm sağlık çalışanlarının izinlerinin kaldırılmasına yönelik bir karar aldı. Salgının Antalya bölgesinde artması nedeniyle bu kararların alındığını biliyoruz. Ancak çok uzun bir sürece yayılan salgının bütün yükünün çalışanlara yüklenmesi doğru değil. Bu sorunla mücadele için bölgedeki sağlık kurumlarına ek personel alımına ihtiyaç var” dedi.

'TEK SORUN İŞ YÜKÜ DEĞİL'

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi bağlı hastanede görev yapan sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunların pandemi kaynaklı iş yüküyle sınırlı olmadığına da vurgu yapan Şahin, “Çalışanların 2019’dan beri sonuçlanmasını bekledikleri bir toplu sözleşme süreci de var. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde HAK-İŞ Sendikası yetkili. Fakat hastanede çalışan bin 800 personelden bin 200’ü DİSK’e üyedir. Mahkeme sürecinde HAK-İŞ’in aldığı bir yetki nedeniyle toplu sözleşme sürecini bir türlü sonuca ulaştıramadık” diye konuştu.

'SÖZLEŞME YAPILMADI, MAAŞ YATMADI'

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde sağlık çalışanı olarak görev yapan Hasan Birgül de, “Hala sözleşmelerimiz yapılmadı, hala maaşlarımız yatmadı. Kronik hale gelen hak ihlallerinin giderilmesi için mücadele etmeye hala devam ediyoruz. Rektörlük ve hastane yönetimiyle görüşmemizde yatmayan maaşlarımız için bize ‘Bulup buluşturalım, ödeyelim’ dediler. Koskoca kurumsal bir üniversitenin hastanesinde görevli onca sağlık çalışanının alın teriyle çalışıp kazandığı maaş hakları için böyle bir ifade nasıl kullanılabiliyor?” diye sordu.

'ŞİKAYETÇİ OLANA MOBBING YAPILIYOR'

Yaklaşık 1,5 yıl önce başlayan pandemi döneminin büyük bölümünde izinsiz çalıştıklarını anlatan Birgül, şöyle devam etti: “Hala izinlerimiz kaldırılıyor. Personelin üzerine taşıması çok ağır bir yük, çok uzun bir süredir yükleniyor. Artık bu yükü taşıyamıyoruz. Bu durumdan şikayetçi olup değişmesini isteyenlere de mobbing yapılıyor, görev yerleri değiştiriliyor.  Eylem yapan arkadaşlar idare tarafından çağırılıp ‘Tazminatınız bu kadar, bilginiz olsun’ deniyor. İlk aylarda pandemi kahramanları diye anılan sağlık çalışanları, şimdi yoruldular diye işten çıkarılmakla tehdit ediliyor.” 

Editör: Haber Merkezi